Германската канцлерка Ангела Меркел е известна с желязната си дисциплина. И все пак има ли и ако да, какви са слабостите й?

На общите избори на 24 т. м. тя се кандидатира за четвърти канцлерски мандат. В неделя вечер предстои тв дуел между нея и кандидата на социалдемократите за правителствен ръководител Мартин Шулц.

По този повод Ангела Меркел е дала обширно интервю за в. “Райнише пост”. Освен интервюто на живо журналистите са помолили канцлерката да отговори на писмено зададени й 10 въпроса, касаещи нейния личен живот.

1. Какво може да ви разплаче?

Скръб.

2. Какво животно бихте искали да сте?

Радвам се, че съм човек.

3. В хладилника ми винаги има...

Масло, извара, сирене.

4. Какъв е най-големият ви порок?

С удоволствие ям по нещо и късно вечер.

5. Какво е най-срамното нещо, което някога сте сторили?

Не мога да си спомня за подобни ситуации, но със сигурност ги е имало през детството и младежките ми години.

6. Какъв природен талант бихте искали да притежавате?

Да говоря добре френски.

7. Това бих искала с удоволствие да постигна:

Редом с поста ми на федерална канцлерка един ден да водя собствено тв токшоу.

8. Какво научихте от майка си?

Да готвя.

9. Като дете мечтаех да бъда като...

Големите кънкьорки или гимнастички. Нямах обаче такива данни.

10. Най-любимият ви герой от роман?

Робинзон Крузо.

 

Какви са плановете на Ангела Меркел, ако на общите избори на 24 т. м. спечели четвърти канцлерски мандат? Как оценява обстановката в Германия, Европа и света? На тези и други въпроси Меркел отговоря в сериозната част на интервюто, дадено в канцлерството и публикувано днес.

По време на сегашния тв дуел възнамерявате ли да направите нещо по-различно от предишния?

През 2013 г. останах доста доволна. Естестевно времената и темите се промениха. Сега в центъра на вниманието е външнополитическа несигурност – теми, като Украйна, бежанци, Северна Корея, търговията със САЩ.

Проучвания сочат, че до 7 милиона избиратели се влияят от тв дуел  при решението си за кого да пуснат бюлетина. Това за вас изпитание ли е?

Онзи ден канцлерката посети избиратели във ферма за лами в Рощок.

Не. Ясно е, че тв дуелът ще се следи с изключително голямо внимание. Ще се радвам, ако възможно най-много зрители отделят време да го гледат.

От Християндемократическия съюз (партията на Меркел ХДС– б. р.) залагат предимно на личността Ангела Меркел. Защо не излезете на втори дуел с Мартин Шулц?

В ХДС се залага и на силните страни на правителствената ни програма. Радостна съм, че както и при предишни предизборни битки ще има дуел. Не бива обаче да забравяме, че в Германия нямаме президентска демокрация, както това е в САЩ. Тук федерален канцлер не се избира пряко. Гражданите дават гласа си за кандидатите и партиите в съответния избирателен район. С оглед на малките партии трябва по-скоро да е изключение концентрирането на вниманието само върху две личности по време на тв дуел.

По време на последния тв дуел вие изрекохте на финала «Познавате ме». Имате ли и за този дуел подобно изречение, което се помни?

Есествено, че си пожелавам зрителите да запомнят нещо. Доста се старая да представя добри аргументи. Но кое точно ще се запомни, не се знае предварително.

Тогава не изрекохте изречението съзнателно?

Не си мислех, а и до днес не вярвам, че това изречение е било единственото, което се е запомнило от тв дуела.

Предизборният лозунг на ХДС е «За една Германия, в която живеем добре и с удоволствие». Не е ли банално? Че кой не го иска?

Ние искаме да достигнем до всички граждани. Това е алфата и омегата на правителствената ни програма. Искаме да направим политическо предложение на възможно най-много хора в страната. Всеки има различна представа какво означава добър живот в Германия.

Какво според вас трябва да се случи, за да не ескалира конфликтът със Северна Корея?

Съзирам единствено дипломатическо решение и то непременно трябва да се намери. Радостна съм, че по този въпрос Съветът за сигурност на ООН реагира единодушно.

Вашият мандат беше белязан от бежанската криза. Сега близо един милион чакат по крайбрежието на Северна Африка да поемат по море. Как може да се пресече нелегалният трафик на хора?

Никой не знае точната цифра и не обръщам внимание на подобни предположения. Сигурното е, че трябва да намалим опасната за живота на хората нелегална миграция. На първо място целта ни трябва да е чрез помощ за развитие да дадем нови възможности за приходи на засегнатите от кризи хора. Това ще удари и по гешефта на трафикантите на хора.

Предшественикът ви в канцлерството Герхард Шрьодер изглежда  ще оглави Надзорния съвет на руския нефтен концерн “Роснефт”, санкциониран от ЕС. Как го намирате?

Изключително жалко е, че един бивш федерален канцлер е обсъждан за висок пост при едно предприятие, което във връзка с конфликта в Източна Украйна е в списъка на ЕС по санкциите.

Предизборните плакати на Меркел и Шулц са разлепени из цяла Германия.

Вие се кандидатирате за четвърти канцлерски мандат. Ако бъдете избрана, каква роля ще играе за вас въпросът за ваш наследник?

Това сега наистина не ме занимава. Намирам се в предизборна борба и отдавам всичките си сили за успех на ХДС, а така и за мен.

Как ви промениха досегашните 12 канцлерски години?

Как се казваше по Бертолд Брехт? “Ох, каза господин К. и пребледня, когато му казаха, че не се бил променил.” Всеки се променя. Аз станах по-възрастна, научих много неща и трупах опит. И това е добре. Във всички случаи не се промени любознателността ми и радостта от работата ми. Ето защо още веднъж се кандидатирам.

По-равнодушна ли станахте?

Не го вярвам.

Вярно ли е, че вече не можете да управлявате автомобил?

От съображения за сигурност не ми позволяват сама да шофирам. Но не вярвам, че вече не мога да карам кола.