Съдът на Европейския съюз отхвърли възраженията на Унгария и Словакия за задължителните квоти за мигранти в страните от Европейския съюз, съобщава Би Би Си. Унгария не е приела нито един бежанец след въвеждането на задължителните квоти преди две години. Те бяха приети в опит да се намали натиска върху държави като Гърция и Италия, в които се стичаха основните мигрантски потоци. 

По тази схема обаче са релоцирани едва 28 хил. души, напомня Би Би Си.

От самото начало Брюксел настоява, че схемата има задължителен характер за всички държави членки на ЕС, независимо дали те са гласували "за" нея или "против". Унгария, Словакия, Чехия и Румъния се противопоставиха на квотите.

Унгария и Словакия отнесоха въпроса до съда с аргумента, че има процедурни грешки и че квотите не са правилното решение на мигрантската криза. Съдът обаче отхвърли днес техните претенции. 

Те оспорваха приетото от мнозинството вътрешни министри на държавите членки на ЕС през септември 2015 г. решение за разпределение на повече от 160 000 мигранти, предимно намиращи се в Гърция и Италия, на квотен принцип в съюза.

Изготвихме иск от 10 точки, защото смятаме, че това решение е незаконно, обясниха властите в Будапеща.

Унгария възразяваше срещу факта, че разпределението на квотите трябва да се прилага от два типа държави: тези, които трябва да се облекчат от бежанци и тези, които са длъжни да приемат. Отсъствал трети вариант, при който държавите не искат да приемат мигранти и допълнително да си отежняват положението. 

"Съдът отхвърля действията, предприети от Словакия и Унагия срещу механизма за задължителна релокация на хората, които търсят убежище. Механизмът всъщност помага на Гърция и Италия да се справят с влиянието на мигрантската криза от 2015 г. и е на принципа на пропорционалността", се казва в решението.

То е победа за ЕС, Германия и Франция, които настояваха за солидарност с Италия и Гърция.

От 2014 г. в Европа са пристигнали над 1,7 млн. души от Близкия Изток и Афика.

"Възмутително" и "безотговорно" - така определи решението на съда външният министър на Унгария Петер Сиярто. Според него то поставяло под съмнение сигурността и бъдещето на ЕС. Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че уважава решението на съда, но че страната му няма да промени негативното си отношение към бежанските квоти.