Пожар горя днес в емблематичната за София сграда на минералната баня в квартал „Овча купел”. Огънят е тръгнал от стари строителни материали. Локализиран е бързо и затова няма сериозни поражения по сградата. В момента тече процедура по прехвърлянето на собствеността на Столична община. Докато процедурата не приключи, сградата няма да бъде ремонтирана. 

Пожарът бързо беше угасен, но остава „привкусът” на умишлен палеж, като се имат предвид споровете от години за собствеността на земята и на банята между здравното министерство и Столична община, пише БГНЕС. И припомня предисторията.

Сградата на минералната баня в „Овча купел” от близо 20 години е потънала в разруха. Мястото е известно с това, че има много минерална вода в района, много извори, които са били използвани от хората още през 30-те години на XX век, първоначално за лекуване на техните животни. Но впоследствие минералната вода започва да се използва и за лекуване на хората. Софиянците тогава започват със собствен труд и средства да изграждат банята. Самият проект за направата на банята бил поверен на известния арх. Георги Овчаров. Земята под банята е била собственост на населението, хората впоследствие я даряват на държавата, за да бъде изградена банята. След това се обявява и указ на царя, и започва да се изгражда вече самата баня с площ около 40 декара. Заради тези декари именно възниква и конфликт между Министерството на здравето тогава и общината, който започва след промените през 1989 г. На територията на банята има и болница по физиотерапия и рехабилитация, както и лечебен плаж.Ползването на водата и територията е обект на спор между здравното министерство и общината години наред. Принципал на болницата е Министерството на здравеопазването, като то е спечелило много дела и за собствеността на банята, и за собствеността на земята. Общината започва да оспорва собствеността през 2001 г., тъй като има издаден акт за собственост от 1951 г. Здравното министерство също има акт за собственост и през последните 50 години е стопанисвало сградния фонд на Националния институт по курортология и физиотерапия. За имота се водят дела в продължение на години, в крайна сметка те са спечелени от здравното министерство. През 2000 година започва ремонт на сградата на банята и тя е затворена, уж докато трае ремонтът, но така и повече не отваря врати. Борбата от години е за земята, която е много апетитна, с много качества – там има няколко вида минерална вода дори. Самата сграда е много масивна, с дебели стени по около метър.

Но използването на банята по предназначение е малко трудно, защото водата излиза с по-ниска температура – около 30 градуса и за да се затопля трябват доста ресурси. За да може да се използва по онова време, са я загрявали с нафта. Днес до сградата на банята има и лечебен плаж с 3 басейна, които се използват от много пациенти на болницата през лятото. Водата в тях помага при ортопедични и неврологични заболявания, предимно заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната и централната нервна система. Най-много са ортопедичните заболявания, които се лекуват с тази вода, като артрозите, например. Тя помага и при кожни заболявания, както и при хронична венозна недостатъчност. А на самия плаж се извършват процедури с естествени морска луга и лечебна кал. Последният директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация има идеи за европроект, който да включи частично възстановяване на банята. Може би това е и един от поводите да се запали днес това, което е останало от банята, защото идеята за европроект означава, че територията ще остане, тоест ще има баня, която е паметник на културата. Столична община има идея от края на 2016 г. емблематични стари бани като тази в Горна баня и банята в Овча купел да се обособят в научни центрове. Според общината, най-доброто решение е МЗ да се откаже от правата си върху банята. От своя страна, общината щяла да се ангажира тя да остане балнеолечебница. Дали и как минералната баня в „Овча купел” ще бъде възстановена предстои да видим, но докато се водят спорове и дела, минералните бани в столицата ни тънат в разруа, пише БГНЕС.