Кой е плащал на българския представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев за експертизата му в Азербайджан? "Биволь" намери отговора на този въпрос като част от разследване към Проекта за разкриване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) и откри интересни факти за работодателя на съпруга на Ирина Бокова.

Вчера Митрев обясни, че плащанията, които са го включили към списъка на изтъкнатите европейци в т.нар. Азербайджанска перачница, са били в резултат на тригодишен договор с местна фирма, която тогава е работела по голяма държавна програма за предотвратяване и контрол на периодичните наводнения в поречието на Кура и Арас. Той сподели за тях опита си с големи проекти, получил съответния голям хонорар и съвестно си платил данъците върху него. Митрев дори уточнява фирмата - Avuar Co MMC.

Международния екип журналисти бързо прави проверка на фирмата и намира собственика - Агаселим Сеидов. "Биволь" и партньорите им обаче установяват редица несъответствия с версията на Митрев.

Като за начало в сайта на азербайджанската Агенция за обществени поръчки няма договор на Avuar-Co MMC към местното Министерство на извънредните ситуации през 2012 и 2013 г., които да са свързани с консултация. Има 4 договора с тази фирма, но те са за доставки на оборудване.

Общата сума за четирите поръчки е около 300 000 долара, т.е. значително по-малко от хонорара на Митрев, който е поне 425 000 евро.

Журналистите продължават търсенето и тъй като фамилията на Сеидов е рядка, бързо го намират във фейсбук. Както отбелязват и те, външността и облеклото му изобщо не подсказват, че той би могъл да е мотор на голям проект "с участието на много местни и чужди частни фирми и публични организации" и то в които е участвал високоплатен международен експерт.

В крайна сметка местните журналисти се свързват със Сеидов и установяват три неща. Първо, да, това е той. Второ, не може да си спомни за проекта свързан с „Кура-Араз“, макар че той би трябвало да е основен в портфолиото на компанията. И трето - фирмата вече е закрита.

Азербайджан обвини Армения

Междувременно скандалът около доклада на  Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност продължава с пълна пàра в Азербайджан, където властите панирано откриха обичайния заподозрян за виновник - съседна Армения. Говорителят на президента на страната Али Хасанов заяви пред медиите днес:

"Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е конституционна, демократична държава, сериозно засяга някои заинтересовани среди, особено Армения и арменското лоби. Доклади, съдържащи предубедени твърдения и субективни възгледи на непрозрачни организации като OCCRP, създадени да обслужват известни цели, се подготвят по заповед на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в световните медии."

Според Хасанов основната цел на тази кампания е да се наврети да репутацията на страната в международен мащаб и да се оклеветят чужденци, помогнали на Азербайджан.

А "арменска връзка" той намира във факта, че един от основните автори на доклада е с арменско гражданско, както и това, че един от съавторите на статия по темата в "Гардиън" е арменка.

"Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии", обяснява Хасанов.

По негови думи такива "предубедени твърдения" е имало и преди.