Изборът на нов Висш съдебен съвет е на финалната си права. След избора на членове от прокурорската и от съдийската квота, направен сред самите магистрати, остава само Народното събрание да избере хората от своята квота. Става дума за 11 членове. А кандидатите са 18.

За да попълни състава на ВСС, парламентът трябва да събере квалифицирано мнозинство от поне 160 гласа за всеки от нужните 6-има души, за да се попълни съдийската колегия в органа, и 5-има за прокурорската колегия.

Мнозинството от две трети значи, че зад поне 11 от кандидатите трябва да се обединят представители и на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", и на опозицията от БСП и ДПС. 12-те избраници на "Воля" могат да играят също ключова роля в избора. Любопитна ще е парламентарната аритметика при избора на всеки кандидат - броят на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" е точно 122 (съответно 95 и 27). Заедно с 25-има от ДПС, които играят "конструктивната опозиция", бройката скача до 147. С 12-те души на Марешки се събират 159 гласа и 1 пак липсва за избор. В 44-тия парламент има 1 независим. Това показва разпределението на силите по списъчен състав без избраниците на БСП - 80 души. 

Изслушването на предложените от депутати 18 магистрати в четвъртък бе предпоследната процедура. Сега се чака докладът на комисията по правни въпроси и внасянето на точката за избор в дневния ред. Според представители на парламентарното ръководство 18-те имена влизат в пленарната зала за гласуване през идната седмица.

Изслушването на кандидат-кадровиците в съдебната система премина с досадата и нулеви дебати - това и липсата на въпроси към номинираните показа, че по-скоро целта на прокламираната "съдебна реформа", с която скочи изискването за 2/3 мнозинство, не е постигната. Напротив - пациентът по-скоро е по-легнал от всякога на масата на политическите уговорки.

Данаил Кирилов, шеф на правната комисия в НС, към кандидат за член на ВСС:

"Заповядайте да представите себе си, концепцията ви, КАКВОТО ПРЕЦЕНИТЕ..." Т.е. все едно: Говорете там, че да се свършва вече...

Какво става, ако не ги изберат?

ВСС е колективен орган с мандат - няма как да продължи да работи след 3 октомври - деня, в който се навършват 5 години от встъпването на този състав и сдаването от страна на предишния.

Оттук нататък на базата на протокола от парламентарното изслушване през другата седмица или най-късно през тази след нея депутатите ще решават зад кого от 18-те номинирани във ВСС застават – по съвест или по нещо друго.

А ако няма мнозинство от 2/3 зад 11 кандидати и партиите не са постигнали сговор?

Най-мощният орган в съдебната система (ако не броим главния прокурор) може да заработи при 2/3 мнозинство от състава си - или 17 души. След близо 90% активност и окрилена от новото правило "един магистрат - един глас", професионалната гилдия вече направи своя избор. 11-членната професионална квота на съдии, прокурори и следователи във ВСС е попълнена.

Простата аритметика показва, че с тримата големи - Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров, съставът би бил ясен до 14 души. За да може органът да работи остават трима.

Процедурата за избор в парламента предвижда и парламентарен балотаж между кандидатите, спечелили над 160 гласа в НС при равен брой гласове. Детайлът тук е, че отново за първи път вотът в НС е поделен – народните избраници трябва изрично да посочат шестима за съдийската колегия на ВСС и петима за прокурорската при съответно 11 и 7 издигнати претенденти, пише правният сайт "Де факто".

Разбира се, подобен осакатен състав би ни изложил най-малкото пред чужденците. Разбирай - "лошата" Еврокомисия и "проклетия й анахроничен, нечестен и антибългарски мониторинг"... 

Още по-"тъмна Индия" е прогнозата, ако НС не успее да излъчи дори тези трима или четирима за ВСС. Надали някой има интерес и никой официално не е тълкувал подобна версия, но практиката е, ако няма избор за нов състав на даден държавен орган, избиран от парламента, то действащият състав с изтекъл мандат продължава работата си до избора. Другият вариант е да няма ВСС за известно време, но така и така тези опции са по-скоро фикция.

Опитът с политиците досега обаче е доказал, че по-скоро нямат търпение час по-скоро да пратят хора във Висшия съдебен съвет, откокото да осуетят сформирането му.

Новият Висш съдебен съвет може да има и първо изпитание, макар да е малко вероятно, тъй като до встъпването му в длъжност има време - избор на нов председател на Върховния административен съд, ако действащият ВСС не успее да излъчи наследника на Георги Колев в понеделник. Покрай този избор тече напрежение около цялата процедура - първо заради начина, по който изборът бе изтеглен във времето по искане на Колев, второ - заради това, че във ВАС незнайно защо се проведе предварително "гласуване" между смятания за фаворит на Колев съдия Георги Чолаков и Соня Янкулова, а не само изслушване на кандидатите, въпреки че в Закона за съдебната власт подобна процедура няма. И трето, заради това, че около Георги Чолаков само преди ден се разигра следният сюжет: в ясно позиционирана в кафявата координатна система "медия" се появи публикация срещу кандидата, подкрепен от Колев за негов наследник във ВАС Чолаков. Малко по-късно същата тази публикация... изчезна.