След повече от час разговор с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов лидерката на БСП Корнелия Нинова излезе доволна - постигнали съгласие по два въпроса и имат разминаване по трети.

Панов се съгласил, че антикорупционният орган, предложен в законопроекта на БСП, трябва да има разследващи функции и няма проблем президентът да избира председателя.

Несъгласието идва обаче от важния според председателя на ВКС въпрос - реформата в прокуратурата. Той заяви пред журналисти, че за него антикорупционен орган е излишен, тъй като не решава проблема с органа, който по принцип трябва да се бори с корупцията и всякакви престъпления - а именно прокуратурата.

"Г-н Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща и промяна в прокуратурата. Това преминава и през промяна в Конституцията, което БСП не споделя като мнение. Ние имаме политическо решение да не се отваря темата и да не се променя Конституцията", заяви Нинова.

Председателят на ВКС препоръчал да направят анализ защо сегашните органи, които се борят с корупцията, не работят. И тук Нинова е на друго мнение:

"Ние представихме своята позиция - че не всички трябва да бъдат поставяни под един знаменател. Някои имат по-добри резултати, други не, но това, което предлагаме, не дублира функциите на тези органи, то привнася нещо ново, а именно разследването."

Лидерката на БСП контрира и друга теза на Панов - че въпросът кой ще управлява антикорупционното бюро е по-скоро борба за властови ресурс между тях и ГЕРБ.

"Ако управляващите искат преди доклада да демонстрират, че нещо вършат, то това не може да бъде аргумент за опозицията. Нашите аргументи са принципни", изтъкна Нинова.

И за пореден път натърти на тезата си, че законът "Антикорупция" не е "за един мандат" и искането на БСП президентът да избира председател не е защото очаква да го контролира чрез него. 

"Сега президент е Румен Радев, след това ще има избори, ще видим кой е президент. Сега на власт са ГЕРБ, след това ще има избори, ще видим кой ще е на власт. Не го правим адхок и за сегашната ситуация", каза тя.