През юни "Дъ Хил" публикува моя уводна статия, похвала на новия федерален закон - глобалния закон "Магнитски" (ГЗМ), наказващ диктатори, потисници и техните съзаклятници, които лишават гражданите от основни човешки права чрез мъчения, насилствени изчезвания и убийства, както и корумпирани отнемания на примамливи суми от лични сметки.

Последното - одобрена от държавата конфискация на успешен бизнес, е демонстрирано от предвождано от правителството корпоративно рейдърство в много постсъветски страни като България. Сочена от редица международни агенции и организации като "най-корумпираната страна в европейската общност", не е изненада, че типичен случай на подлежаща на санкции корупция според ГЗМ се случва в България.

В искането ни за защита по ГЗМ ние включихме две лица. Едното е главният прокурор, а другото - депутат бизнесмен, за когото се твърди, че е организирал фалита на четвъртата по големина българска финансова институция (Корпоративна търговска банка, или КТБ). Споменатите представители, изглежда, са взели на мушка банката като част от заговор с цел отмъщение срещу председателя на борда на КТБ Цветан Василев, след като той започна да подкрепя антикорупционна реформаторска партия, която се противопостави на голям спектър от настоящите български клептократи (вероятно има предвид партията на Бареков - б.р.).

След настойчивите молби на шефа на борда на КТБ за връщането на банката той бе обвинен в присвояване въпреки убедителните доказателства, че от банката не са изчезвали никакви суми. След като потърси убежище в Сърбия, за да избегне по-нататъшно политическо преследване, прокуратурата обвини жена му в пране на пари във връзка със закупуването през 2012 г. на къща със семейни средства въпреки убедителната документация, доказваща, че парите на съпруга ѝ са спечелени законно и подлежат на облагане с големи данъци, които той плати изцяло.

Когато всички тези опити за тормоз от българска страна се провалиха, представителите започнаха ново отмъщение срещу семейството на Василев - този път като обявиха, че дъщеря му, живееща във Великобритания, ще бъде обвинена в смайващо и измислено пране на пари във връзка със закупуването на нейния дом.

Сотир Цацаров

Ясно е, че българските представители намериха начин да паднат още по-ниско, за да потвърдят своята поквара. В напразен опит да "научат" уязвимите граждани спокойно да приемат насилственото отнемане на тяхната спечелена с много труд собственост, представителите, споменати в искането за защита по ГЗМ, изглежда, не желаят да се спрат пред нищо.

Моята организация - Центърът за глобален ангажимент "Ричардсън", работи, за да покаже, че ГЗМ е мощно оръжие за противопоставяне срещу корумпираните правителства. Като благодаря за възможността да застана начело на този опит, се радвам, че не сме сами. Други 20 молби за защита по ГЗМ бяха подадени от неправителствени организации, които назовават представители от останките на световната автокрация като виновници за всичко - от убийства на собствените им сънародници до принуждаването на собствените им граждани да приемат техните потиснически режими, както и в подкупване на съюзилите се с тях олигарси.

Имената на споменатите представители може би са неизвестни, но не и страните, в които те са на прицела на санкциите по ГЗМ. Южен Судан, Азербайджан, Мексико, Саудитска Арабия и дори Китай и Русия (разбира се, добавени към България) са известни с проблемите с човешките права.

Молбите чакат в Държавния департамент и Министерството на финансите и администрацията има 120 дни от получаването на препоръките от Конгреса да реши дали ще забранят на споменатите потисници да посещават САЩ, или ще използват някой аспект от нашата национална или международната банкова система. Като потвърждение на потенциала на ГЗМ за наказване на институционализираното потисничество и Великобритания,. и Канада приеха закони, еднакви с ГЗМ.

След статията ми от юни в "Дъ Хил" има значителен напредък в усилията ми да получа подкрепа за искането за санкции по ГЗМ.

Делян Пеевски

В сътрудничество с известната вашингтонска кантора "Джеферсън Уотърман интернешънъл" (JWI) бяха подадени две молби с настояване за санкции срещу тези, чието поведение е сериозно доказателство на корупционните им мотиви. Това са българският главен прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски - депутат, който едновременно с това е медийният магнат на страната и бизнесмен, който има или е имал съмнителни дялове в компании като "Булгартабак", която бе подозирана в поддържане на контрабандни връзки с терористични организации.

Засега България има възможност да си възвърне изгубената международна репутация, като предприеме решителни законови действия срещу корупцията по високите етажи.

С наближаващото председателство на ЕС българският премиер Бойко Борисов може да потвърди прерогативите си да се изправи срещу чумата на институционализираната корупция и да даде началото на нова епоха на справедливост. Случаят с преследването на Цветан Василев се превърна в най-отявления пример на политическо закононарушение в страната. Борисов ще постъпи мъдро, ако започне процес на лечение, като започне да отхвърля серията от отмъстителни политически преследвания, засягащи семейството на Василев.

Но времето е много важно и възможността Борисов да поправи една голяма национална несправедливост ще съществува само до момента, в който правителството на САЩ предприеме действия по жалбите срещу Цацаров и Пеевски по ГЗМ.

-----------

* Бил Ричардсън е американски политик и дипломат. Бил е министър на енергетиката и постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента (1993-2001) Бил Клинтън. Бил е и губернатор на щата Ню Мексико. Изявлението е публикувано в сайта на оглавявания от него Център за глобален ангажимент "Ричардсън". Статията му е публикувана в изданието "Дъ Хил", отразяващо работата на Конгреса. Тя е придружена с бележка на редакцията, че изразява само лично мнение, но не и на изданието. Преди два месеца Ричардсън публикува друга статия за Цветан Василев и КТБ в същата медия.

 

Клуб Z припомня

Що за закон е „Магнитски“?

Сергей Магнитски. Снимка Уикипедия

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият закон "Магниитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният закон "Магнитски" (ГЗМ), който бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона, вече дава възможност на САЩ да отказват визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

Трябва само да бъдат подавани формални молби, докато потенциалните кандидати очакват указания от Държавния департамент и Министерството на финансите.