Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов е подал оставка. Според публикацията той настоява да бъде освободен от поста от настоящия състав на Висшия съдебен съвет, считано от 2 октомври - последния ден от мандата му.

От пресслужбата на СГС не потвърдиха и не отрекоха информацията пред Клуб Z.  От Софийския апелативен съд, който е надзор на СГС, заявиха, че не знаят, но това не става пред тях, а пред органа, който го  е назначил - Висшия съдебен съвет.

От Висшия съсебен съвет, пред който следва да е подадена оставката, също не потвърдиха и не отрекоха. Според информация на "24 часа" до момента до ВСС е пратено писмото на Топалов, а заедно с него желание да напусне поста си е обявила и шефката на Търговското отделение в съда Радостина Данаилова.

Според "Правен свят" мотиви в искането му за освобождаване от ръководна длъжност не са посочени. По-точно пише "лични мотиви". По информация на негови колеги от СГС той отдавна е обмислял да напусне поста, защото е на мнение, че е изпълнил поетите при избора му ангажименти, а и вече не издържал на напрежението.

По информация на правния сайт обаче оставка с него е подала не Данаилова, а друга зам.-председателка – Биляна Балинова, която е ръководител на Гражданско отделение "Първоинстанционни състави и брачни състави".

Самият Топалов не вдига телефоните.

Според слухове той напуска и системата изобщо. По-вероятно е обаче да остава редови съдия.

Кой е Топалов?

Без преувеличение Калоян Топалов може да бъде наречен вторият най-мразен, или втората най-голяма "грешка" на мнозинството във ВСС - след Лозан Панов. След мегаскандала с "гнилите ябълки", инспириран от посланик Дьо Кабан и станалото неизбежно "опраскване" на екипа на Владимира Янева, Топалов бе назначен в съда през юли 2015 г.

След това обаче се оказа че съдът, който гледа(ше) както делата срещу хора с имунитет - депутати, министри, магистрати и пр., така и най-големите материални интереси, започна да се "изплъзва" на структурите в съдебната система. Топалов стана обект на безпощадна атака от една страна от прокуратурата, от друга - от кафявите "медии" около корпулентния кръг, и от трета - от мнозинството във ВСС, което му пращаше всевъзможни одити и проверки за всичко.

Последният абсурд бе, когато ръководството на съда направи мащабен отчет на хаоса и откровените нарушения, които са погазвали през годините закона за СРС, хилядите издадени разрешителни и го оповести пред медиите. Докладът бе пратен и на Цацаров, но след това виновен излезе... Топалов. Наблюдаващата прокурорка се ожали, че СГС - който е инициирал доклада .- не й дава достъп до разрешителните за СРС, които трябва да разследва. Цацаров се оплака на ВСС от Топалов. И ВСС веднага спретна поредна проверка.

В крайна сметка в блиц-режим сегашното мнозинство в Народното събрание промени подсъдността на пресътпленията на магистрати, депутати и пр. хора с имунитет. Те бяха иззети от "неудобния" вече СГС и пратени в Специализирания наказателен съд.