Европейската комисия потвърди днес, че ще предложи промени в правилата на европейската зона за свободно пътуване, известна като Шенген, за да продължи извънредният вътрешен граничен контрол вътре в нея отвъд позволения досега срок от две години.

Комисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос съобщи вчера след среща на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, че подготвя такова предложение по искане на няколко държави членки заради последната серия терористични актове в Германия, Швеция, Финландия и Испания. 

"През изминалите години възникнаха нови предизвикателства към сигурността, както показаха терористичните нападения в Берлин, Стокхолм, Турку и Барселона, и признаваме, че Шенгенският граничен кодекс, какъвто е сега, може да не е достатъчно приспособен да адресира тези предизвикателства към сигурността", каза днес Наташа Берто, говорителка на Аврамопулос на редовния брифинг на Комисията. 

"Затова председателят (на Комисията Жан-Клод) Юнкер... каза, че Комисията ще излезе с предложения да засили Шенгенския граничен кодекс... Това ще се случи до края на месеца", добави тя.

В момента пет държави членки на Шенгенското споразумение извършват извънредни проверки на границите си, които въведоха по време на миграционната криза през 2015 г. Това са Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, но е част от Европейското икономическо пространство и от Шенген. Срокът, до който те могат да поддържат този контрол, изтича на 12 ноември.

Берто поясни, че промените, които евентуално биха им позволили да го продължат, трябва да минат през нормалната законодателна процедура, т.е. да бъдат одобрени от Съвета на министрите и от Европейския парламент. Не е ясно дали това ще стане до посочената дата.