„Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността ни”,  каза по Нова тв Сергей Станишев.

"Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освобождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси", заяви още той.

Влиянието на Русия в България не трябва да се истеризира, обяви още бившият премиер и настоящ евродепутат. Той реши да се впусне в обобщения по темата на въпрос дали Русия е заплаха за интересите на България.

"Всяка голяма страна има своите интереси навсякъде, това важи за САЩ, и за Русия, и за европейските държави. Под една или друга форма те се опитват да повлияват върху външната политика и върху други въпроси. Това е нормално и не трябва да се истеризира. Много често се е случвало европейски посланици да преминават граници по отношение на вътрешните работи на България", продължи Станишев.

За него било важно с Русия да се води диалог.

"Аз съм притеснен от ескалацията на този език от Студената война. Преминаването на граници, зад които всичко става истерично и не се води диалог, става вредно и за интересите на ЕС, и на България включително", продължи той.

"Трябва да се търси разумният баланс", даде още напътствия бившият лидер на БСП.

На въпроса "Защо Русия винаги успява да си намери говорители в България?" Станишев отговори "заради историята". Било по любов.

Той коментира и речта на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, посветена на неговата гледна точка какво трябва да бъде бъдещето на съюза.

"Това беше изключително важна реч, аз я харесах и му го казах. В тази визия на Юнкер аз не виждам място за Еворпа на две скорости. И това е една добра новина на България, защото имаше риск да бъдем изтласкани в маргинализирана периферия на ЕС. Речта на Юнкер е отваряне на дискусията, въпросът е дали ние ще се възползваме от неговата позиция", смята шефът на ПЕС.

Станишев разясни, че според него България трябва да се стреми към Шенген и еврозоната. Според него редица страни и "заради вътрешната си конюнктура нарушават правилата на ЕС". И даде за пример Германия.

"Когато ЕС е приел правилото, и една страна е изпълнила критериите за Шенген, трябва да бъде приета. Това, което се случва, е подронване на правилата", смята Станишев.

"Много зависи как една държава сама се поставя в ЕС, как се държи, трябва да имаме национална позиция по това каква Европа искаме", продължи той.

"Ние постоянно сме в съдебна реформа, много често се действа конюнктурно. Вместо резултатите се търсят съвсем други интереси - политически, за влияние", каза още Станишев.

"БСП се възприема от обществото като основната опозиция, очевидно, и това е добре. Опозиционният период за една партия е златно време", отговори той на въпроса дали му харесва сега БСП, на която беше лидер, но избегна коментар за вътрешните проблеми на соцпартията.

"Има логика президентът да назначава шефа на бъдещ антикорупционен орган", смята още Станишев.