Премиерът Бойко Борисов е поискал от министър Емил Караниколов до 7 октомври най-късно темата с военния завод "Емко" да приключи и да е ясно какво става с лиценза му. Това става ясно от част от стенограмата от заседанието на Министерския съвет днес. Темата е актуална от седмици, а вчера се проведе поредния протест на служителите на завода. Те бяха приети и от БСП в парламента.

"МВР - до една седмица максимално да се съкрати срокът, службите „КОС“ да направят всички проверки, които се правят, и до 6 октомври, ако са отразени съответно, хората там и работниците да знаят, че ще им се върне лицензът. Така че до 6 октомври да направят всичко възможно, там някъде – 5, 6, 7 октомври, тази тема да приключи, сиреч да си изпълнят всички указания на служба „КОС", е разпоредил Борисов.

От думите му става ясно, че проверките срещу "Емко" не били единствените - "по всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях, но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми", казва премиерът. И смята, че хората трябвало да знаят че всичко зависи (под "всичко" да се разбира лицензът - б.р.) от това "да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът".

От стенограмата не става ясно защо премиерът Борисов говори за край на проверките на службите на МВР в завод "Емко" до 5-6-7 октомври, щом заседание на Междуведомствения съвет за лицензите вече е насрочено на понеделник - 25 септември. Решение по казуса "Емко" всъщност се очакваше още тази седмица в понеделник, но именно тогава се оказа, че службите трябва да направят още проверки. И сбирката бе отложена за идната седмица.

Само преди ден работници на "Емко" протестираха да пореден път. След като лицензът на завода бе отнет от държавата за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите заради неспазени процедури по съхранение на боеприпаси, прокуратурата повдигна обвинения срещу собственика Емил Гебрев. Той сложи сина си Христо за управляващ на дружеството, но и той се сдоби с обвинение от прокуратурата. Преди ден се разбра, че е направена нова смяна в ръководството на компанията.

 
След това държавната фирма "Кинтекс" разтрогна договора си със завода за сметка на държавния ВМЗ "Сопот", който трябва да поеме поръчките на завода с отнет лиценз.