Проектът за доклад на временната парламентарна комисия за "разследване" на процедурата по купуване на изтребители без да иска "потвърждава", че през февруари тази година са водени разговори за нова оферта за самолети от САЩ.

Въпреки че председателят на комисията Емил Христов (ГЕРБ) на последните две заседания на комисията даде да се разбере, че е имало ново предложение извън известните оферти за шведски "Грипен"-и, италиански "Юрофайтъри" и употребявани F-16 от Португалия, той отказа да уточни откъде идва тя. Мотивът - документът, от който става ясно за нея, е с гриф за поверителност, както се разбра на заседанието от 14 септември. Тогава бе изслушан началникът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков. Той самият потвърди, че е написал докладна записка след среща за нова оферта. Разговорът не е бил с "представители на правителство".

С кого е била срещата се разбира от бележка под линия в проектодоклада на временната комисия. Тя се намира на страница 26 от предварителния вариант на документа, видя Клуб Z, и обяснява откритието на комисията, че "в края на месец февруари на България е направена оферта за нов самолет, която се е включвала в утвърдената финансова рамка за проекта".

В бележката под линия пише:

Грама от посланика на България в САЩ до Администрацията на Президента, МВнР и МО относно среща с представители на корпорация „Локхийд Мартин“.

Цитираната компания от САЩ е специализирана в областите на самолетостроенето, авиакосмическата техника, корабостроенето, автоматизацията на пощенските служби и летищната логистика. Това е една от най-големите фирми във военния бранш в света. От сайта на компанията се вижда, че в портфолиото й са самолетите F-16V, F-22 Raptor, F-35.

Окончателният, откъдето следва и официален вариант на доклада към момента не е публичен. Според председателя на комисията това ще стане, след като бъдат нанесени дребните поправки, приети от комисията вчера. Въпреки че парламентарната практика в последните години е проектодокументите също да се публикуват на страниците на комисиите в парламента. Така че дали бележката под линия ще остане ще стане ясно, когато се появи окончателната редакция.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви във връзка с доклада на парламентарната комисия за изтребителите, че според препоръките единият вариант е разговорите да започнат отново с трите фирми, подали в началото оферти за нови самолети за ВВС.

Ако парламентът не наложи нови ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите. Другата опция е изцяло нова процедура, която да бъде отворена, т.е. да бъдат допуснати оферти на държави извън ЕС и НАТО, стана ясно още от думите му.

Все пак било ясно, че ще се върви към нови преговори и задължително условие ще е самолетите да са нови (до момента известната и официална оферта за F-16 е за употребявани изтребители - б.р.). Най-важно било процедурата да е прозрачна - "МО ще отиграе правилно топката, за мен е важно процедурата да е прозрачна, защото става въпрос за много пари – 1,5 млрд лв. за 8 самолета и веднага след това още толкова за други 8", обясни той. 

Каракачанов обяви още, че през ноември се очаква оферта от руската самолетна компания (РСК) "МиГ" за ремонт на 15 български изтребители МиГ-29 в пловдивския завод "Авионамс". Целта била да се удължи летаталният живот на машините до 2020-2030 г.

"Аз смятам, че ремонтът трябва да се осъществи с пряко договаряне между Министерство на отбраната и РСК "МиГ" без посредници, за да спестим разходи на данъкоплатеца", заяви Каракачанов.

Работна група щяла да прецени дали одържавеният "Авионамс" може да извърши ремонтите. "Мисля, че до началото-средата на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата колко би ни струвало това и после да се пристъпи към сключване на договори", каза министърът. Той уточни, че имало подписан меморандум, определена била и работна група, която да обследва състоянието на самолетите, на двигателите.

Каракачанов съобщи още, че в сряда се е провело редовното заседание на междуведомствения съвет между България и Русия, на което той е потвърдил пред представителите на РСК, че най-разумно е да няма посредници, а пряко договаряне между Министерството на отбраната и руската страна за обновяване на старите ни съветски изтребители.