Управата на транспорта в Лондон обяви днес, че няма да поднови лиценза на таксиметровата компания Uber, съобщи Би Би Си.

Това на практика блокира работата на компанията на територията на британската столица, за радост на местните таксиджии, които протестираха миналата година, когато Uber получи лиценза си.

От транспортната управа отбелязват, че Uber London не спазват регулациите и че им липсва корпоративна отговорност, особено по няколко въпроса. Това са подходът им към информирането за сериозни престъпления, начинът, по който шофьорите придобиват медицински сертификати, начинът, по който придобиват проверки за съдимост. И за финал - използването на софтуера Greyball в Лондон, с който Uber може да блокира достъпа до приложението на определени пътници - например представители на проверяващи институции и така да им пречи да си вършат работата.

Лицензът на Uber изтича след дни - на 30 септември. Компанията може да обжалва отказа за подновяването му в 21-дневен срок.

Това е поредната забрана за алтернативната таксиметрова компания. Тя бе изгонена от България, Дания, Италия, Унгария, Китай, Тайван, отделни американски щати и от Ванкувър, Канада.