Повечето избиратели изобщо не са чували за тях, освен ако не са сред най-равностните зрители на телевизионните агитационни клипове. Но те присъстват в бюлетините и са принципно равноправни с утвърдените от десетилетия политически сили – създадената едва през май хип-хоп партия или пък т.нар „надпартия“, чиято платформа се опира на постлевия анархизъм. Между другото – тя има 229 членове по последните данни.

Сред по-шумните от по-екзотичните от общо участващите в изборите 42 партии безспорно са хип-хопаджиите, които обещават, че ако влезат в Бундестага, няма да го превръщат в дискотека. „Програмата ни представлява един добър ремикс“, казва съпредседателката на партията Ники Дракос. И обяснява, че формированието се застъпва за културната идентичност, в която всеки трябва да открие себе си, независимо от своите пол, произход, националност и сексуалност. Хип-хопаджиите са реалисти и не си правят кой-знае какви илюзии за парламентарно представителство засега – основната им цел е да се сдобият с повече популярност. 

Пиратите излизат с лозунга „За да не бъде 2017 като 1984“

Към същото се стремят и от Партията за изследване на здравето, взела на последните местни избори в Берлин 7 800 гласа. „Хората трябва да видят, че ни има“, заявява председателят на столичната организация на тази формация Георг Юнгерман. Той подчертава, че със съмишлениците си се борят най-вече за едно – да се отпускат повече пари за здравеопазване и за изследване на заболяванията, които за момента са смъртносни. Според Юнгерман в днешно време нещата стоят така, че една дупка на улицата може да се окаже по-важна от здравето.

„Искаме да привлечем не само вегани“, казват от своя страна лидерите на партията В – за видоизменения (промени), вегетарианци и вегани. Както би могло да се предположи, от тази партия са привърженици на биовеганското селско стопанство и на отмяната на промишленото животновъдство. Те са и против изсичането на тропическите гори и необузданата експлоатация на почвите, освен това се обявяват в защита на моретата и океаните. „Засягаме темите по-радикално от утвърдените политически сили и така и ги поставяме под натиск“, казва лидерката на партията В Ангела Кюстер.

Партията за защита на животните има около 1 300 членове

Проблеми с продължаването на списъка с екзотични формирования в германския политически пейзаж няма – ако добавим, например, партията, прокламирала като свой върховен принцип щастието на всеки, друга формация, нарекла се Партия на разума, или пък още една – партията на верните на Библията християни. Виолетовите също търсят място под слънцето – с настояването си за максимално присъствие на духовността в политиката. Те съществуват вече цели 16 години и гледат на себе си като представители и рупор на нарастващия брой духовни хора – всички онези, които си дават сметка за духовните измерения на света и гледат на него не само чисто материалистично. 

Срещу което пък определено биха подскочили марксистите-ленинисти, които на свой ред участват активно в борбата за гласове, при това съвсем не само в източната част на Федералната република. Те имат представителства в 450 от германските градове, но тънат по-скоро в неизвестност, за което си имат обяснение: „Пресата избягва да ни споменава и затова хората не ни познават“.  А партията е организирана по всички правила – има си и младежка секция, че даже и детска, под името „Червените лисичета“. Борбата, която водят, е за истински социализъм, който можел да бъде извоюван и запазен само чрез пролетарския начин на мислене. 

Кандидатът за канцлер на партия Партията е най-нестандартният.

Но какво всъщност пречи една партия да се нарича просто Партията? Идеята тръгва навремето на шега, от един кръг съмишленици около кабаретиста Мартин Зонеборн, но вече е доста напреднала и сериозно (има 20 000 членове), макар неин кандидат за канцлер да е известният телевизионен комик Сердар Сомунджу. Той търси подкрепата на избирателите под мотото „По-плешив от Шулц, по-Хитлер от Ердоган“. И наскоро бе даден под съд не от другиго, а от дясната антиимигрантска партия Алтернатива за Германия – че подклаждал омраза срещу определена народностна група. „Горд съм, че станах първият турчин, срещу когото е подадено оплакване от нацисти“, заяви по този повод Сомунджу, допълвайки, че все пак те не били нацисти, а просто възмутени граждани.

Партията "В" разполага с подкрепата на световна шампионка по кик-бокс.
От партията на свободните избиратели бранят интересите на измамените шофьори на дизелови автомобили.