"Връщането към национализма не е алтернатива за нашата страна. Нуждаем се от мащабни инвестиции в Германия предвид занемарените пътища, неадекватната дигитална инфраструктура и многото недостатъци в образованието", заяви Дитер Кемпф, председател на Федералната асоциация на германската промишленост.

Водещи сдружения на германските индустриалци и търговци приканиха тази нощ най-големите партии в Германия бързо да започнат коалиционни преговори и да формират стабилно правителство, за да бъдат избегнати евентуални щети за бизнес средата в страната, предадоха осведомителните агенции. 

"Нашите компании се нуждаят от ясни сигнали. Сега става дума единствено за предотвратяване на вреди за Германия като място за правене на бизнес", посочи още Дитер Кемпф. 

По думите му в хода на предизборната кампания политиците често са говорили за миналото, а малко за бъдещето. 

От Асоциацията на германските промишлено-търговски камари призоваха следващото правителство да повиши драстично инвестициите най-малкото за да отговори на нарастващото обществено недоволство.

"В тези трудни времена се нуждаем от стабилно правителство и коалиционно споразумение, което да се съсредоточава върху инвестициите и ключовите въпроси на бъдещето - инфраструктура, образование, проучвания и иновации", заяви председателят на ДИХК Ерик Швайцер.

Големият печеливш, но същевременно губещ на вчерашните парламентарни избори в Германия, е десницата – Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският Християнсоциален съюз. Двете партии винаги са заедно на избори, в управление и опозиция, имат обща парламентарна група. Наричат се Съюзът.

На вчерашния вот Съюзът спечели най-много гласове, но и загуби най-много в сравнение с изборите преди 4 години – 33 на сто, или с 8,7%  по-малко в сравнение с 2013 г. Това е най-лошият резултат от 1949 г.

Втора политическа сила е Германската социалдемократическа партия – 20,5 на сто подкрепа, но минус 5,2% в сравнение с предишния вот. Също като при Съюза най-лош резултат в историята на Федералната република.

На трето място е евроскептичната ксенофобска и крайнодясна "Алтернатива за Германия" – 12,6 на сто от бюлетините и за пръв път в историята на Федералната република изпраща свои депутати в парламента.

Либералите от Свободната демократическа партия звоюваха успех от 10,7 на сто и отново ще бъдат парламентарно представени. Преди 4 години те не успяха да прескочат 5-процентната бариера.

Крайната левица – Ди Линке, спечели 9,2 на сто подкрепа, а екопартията "Съюз 90/Зелени" 8,9 на сто.

Така в Бундестага, германския парламент, ще бъдат представени 6 политически сили при 4 в досегашния.

Във вота участваха 76,2 на сто от имащите право на глас - 61,5 милиона граждани.

Големият въпрос сега е каква управленска коалиция може да бъде сформирана. Цифрите са в полза на широка коалиция на десницата със социалдемократите, но последните обявиха, че не приемат подобен вариант. Така остава една възможност – тройна коалиция между десницата, либералите и зелените при канцлер отново Ангела Меркел.

Ако тези три политически сили не се споразумеят, нови избори са неизбежни. Такъв прецедент обаче не е имало в историята на Федералната република. Политиците винаги са се съобразявали с народния вот. Наред с това сега никой не би искал да рискува при повторен вот "Алтернатива за Германия" да получи още по-голяма подкрепа.

Едно е ясно – предстоят трудни коалиционни преговори. Положителен сигнал подаде лидерът на зелените Джем Йоздемир:

“Няма да загърбим нашата отговорност.”

В същата посока, но по-сдържано реагира лидерът на либералите Кристиан Лиднер:

“Не сме обречени да управляваме, но сме готови да поемем отговорност.”

Кой ще открие новия парламент?

По традиция това е най-възрастният народен представител. Поради опасения това да е депутат от "Алтернатива за Германия" още през юни правилникът беше променен – открива народен представител с най-дълъг стаж в парламента. Така няма да е 77-годишният депутат от "Алтернатива за Германия" Вилхелм фон Готберг, а 75-годишният християндемократ Волфганг Шойбле, който от 1972 г. е народен представител.

След еуфорията около изборната победа в централата на Християндемократическия съюз днес стана ясно, че Урсула фон дер Лайерн - министърката на отбраната, е извън новия Бундестаг. В Берлин няма място и за вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман – той също не спечели директен мандат за парламента.