Между 20 и 30 места във френския Сенат печели партията на френския президент Еманюел Макрон "Републиката в движение", сочат първите резултати от частичните избори вчера. Партията, която в момента има 29 места в Сената, се надяваше поне на 50 от 170-те сенатори, които се подменят на тези избори, съобщава френското издание на "Хъфингтън пост".

Мнозинството в горната камара на парламента остава за десницата в лицето на "Републиканците", която увеличи представителите си със 17 и сега има 159 места. За абсолютно мнозинство в 348-членния Сенат са необходими 180 места.

"Гласоподавателите ясно показаха, че искат противотежест в парламента, което според мен е жизненоважно за балансирана демокрация", заяви председателят на Сената Жерар Ларше.

Дългосрочната цел на "Републиката в движение"  е да си осигури мнозинство от три пети в двете камари на парламента, за да може да проведе конституционна реформа.

Слабото представяне на президентската партия се дължи отчасти на особеностите на избирателната система в страната. Горната камара на парламента се избира от кметове и членове на общински и областни съвети. Плановете на Макрон за реформи, сред които е и намаляване на субсидиите за местните власти, са непопулярни сред тях. Освен това много от кандидатите на партията на Макрон влизат за пръв път в политиката, а избирателната система дава предимство на утвърдените местни политици от традиционни партии.

Въпреки това "Републиката в движение" е далеч от прогнозираните около 50 места.

Говорителят на правителството Кристоф Кастанер призна, че изборите са провал за партията на Макрон и добави:

"Тези, които гласуваха сега, са избрани между 2014 и 2015 г., когато "Републиката в движение" не съществуваше."

Резултатът от частичните избори идва в момент, когато популярността на френския президент намалява. Рейтингът му спада, а през този месец бяха проведени масови протести срещу промените в трудовия кодекс, които Макрон вече пусна в действие.

На парламентарните избори през юни "Републиката в движение" спечели абсолютно мнозинство с 355 места в 577-местното национално събрание на Франция заедно с партньора й "Модем" на Франсоа Бейру.

Долната камара на парламента има последната дума при гласуването на закони, но Макрон ще трябва да си осигури подкрепата на Сената за провеждането на реформа на Конституцията.