Най-малко на България, която е трайно потърпевша от агресивната руска и съветска политика, подхожда ролята на лобист на Кремъл. Това се казва в изявление на Атлантическия съвет на България по повод думите на премиера Бойко Борисов, че по време на председателството на Съвета на ЕС може да постави темата за отмяна на санкциите срещу Русия. Съпредседатели на Атлантическия съвет са доц. д-р Антоний Гълъбов и Димитрин Вичев.

"След последния "Доклад за заплахите за националната сигурност" на правителството подобен лобистки реверанс към държава, застрашаваща днес българската национална сигурност, е проява на безотговорност", се казва още в декларацията.

От съвета са на мнение, че въпросът за свалянето на санкциите няма място в дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС. А включването на подобен въпрос от наша страна ще постави страната ни в "крайно неадекватна позиция". От Атлантическия съвет изтъкват, че има по-важни и отговорни въпроси, които страната да постави, свързани с ускоряването на процесите на евроатлантическа интеграция на Западните Балкани и с очертаването на евроатлантическата перспектива на Македония.

ЕС за пръв път наложи санкции срещу лица и фирми от Русия, след като през 2014 г. Москва анексира украинския полуостров Крим. В декларацията си Атлантическият съвет на България посочва, че санкциите не са насочени срещу руския народ или бизнес като цяло, нито се отразят негативно на българо-руските отношения, а напротив – дават възможност на българската страна да защити по-успешно националния си интерес в отношенията с Руската федерация.

"Санкциите въвеждат ограничения за пътувания на определени лица, замразяват техни активи, възпрепятстват контакти и икономическа активност, но главно в незаконно окупираната от Руската федерация територия на Украйна. Затова и изявленията за "сваляне на санкциите" изпращат крайно неприемливо и вредящо на националните интереси на България послание. Те оставят неприятното усещане за съществуване на антиевропейска и антибългарска задкулисна договореност, за задкулисна подкрепа от българска страна на лица и образувания, обхванати от санкциите."

Това се казва още в изявлението на Атлантическия съвет.