През годините не е инвестирано в дигитализирането на архивите на администрацията, обясни вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на бТВ, а "това е ключът на административната реформа".

Той потвърди, че ще има съкращения в администрацията, но никога не е казвал "30%", и това не било "самоцел".

"Голямата цел е администрацията да ни струва по-малко пари и да работи по-добре", отбеляза той.

Освен намаляване на чиновници, реформата щяла да доведе до намаляване броя на обслужващите служители - за IT поддръжка, човешки ресурси и други, които могат да работят централно - един екип за няколко институции.

Дончев коментира и тезата, че Цветан Василев е собственик на оръжейния завод "Дунарит":

[[nid:58027]]

"В България няма събитие, което да не е отгледано от всяка гледна точка, да не е натоварено с всякаква политическа тежест. Силно се съмнявам представители на различни вемодства да си стиковат позициите, някой да ползва административен терор, такъв колективен. Редно е да бъдем внимателнш, в крайна сметка става дума за специално производство."

И подчерта, че това не е национализация.

"Когато се говори за национализация, това влошава инвестиционния климат. Ако сте предприемач и утре има опасност да ви вземат фабриката, ще инвестирате ли?"

Дончев отбеляза, че няма конфликт между правителството и президента заради критики към отделни членове на ГЕРБ. И коментира решението за председателя на новото бюро "Антикорупция", ключов спор между власт и опозиция, в който БСП предлагат това да го решава именно президентът.

"Няма как да се назначава от никой, не може да го избира Светия синод или с лотария. Най-прозрачният избор е да го избира Народното събрание. Това ще изкорени ли корупцията? Не. Тя не е запазена марка само на висшия държавен ешалон, а сред всички българи", отбеляза вицепремиерът.