Експертът по сигурността и борбата с тероризма, бивш дипломат и един от хората в Инициативния комитет, който издигна Румен Радев за президент - Боян Чуков, се отрече от тази си подкрепа. И обяви, че съжалява за нея.

„Срещата на Румен Радев с Бил Клинтън в САЩ (докато президентът бе в САЩ за Общото събрание на ООН - б.р.) преля чашата. България трябва да има перфектни отношения със САЩ. От двустранните отношения зависи и икономическият просперитет на страната ни. В момента има схватка на живот и смърт между семейство Клинтън и действащия американски президент. Ние търсим от смъртния враг на Доналд Тръмп да има икономически инвестиции у нас”, обясни мотивите си Чуков пред Нова тв. 

По думите на Чуков тази среща е знак към американския президент, който в момента е на власт. Според Чуков Румен Радев няма позиция за защита на националния интерес. Според него, въпреки че някои харесват Тръмп, а други не - това е избраният американски президент. 

Чуков обяви за конкретен въпрос от водещия Виктор Николаев, че Радев е трябвало да се обяви в речта си пред ООН за път за отмяна на европейските санкции срещу Русия, въпреки че нарече "смешна" тезата, че санкциите срещу Русия зависят от това какво ще каже българският президент. Държавният глава обаче трябвало да говори за санкциите, защото "половин Европа мислела така".

Дипломатът обаче отказа да коментира тезата, че част от подкрепящите президента преди сега се отказват от него, защото е започнал да води самостоятелна политика, а не тази, която се иска на въпросните подкрепящи, най-вече по отношение на теми, засягащи Москва.

Чуков даде и друг пример за това, че съжалява, че е заявил подкрепа - а именно среща на Радев с украинския президент Петро Порошенко. Според бившия дипломат Радев е обявил как със закона за образованието в Украйна няма да се застрашат права на българското малцинство, докато на обратна теза са президентите на Румъния, който отказа визита в Киев заради този закон, министърът на външните работи на Унгария, който заплаши Украйна да забрави евроинтеграцията си, щом приема подобни закони. Чуков дори видя разнобой между Радев и вицето му Илияна Йотова по темата със закона в Украйна.

 
Изненадващо Чуков, който бе в инициативния комитет на Радев, обяви, че го е виждал два пъти - разминали са се в едно студио веднъж, а вторият път бил на приема на държавния глава за 24 май.