Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставката на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на комисията за правата на човека. Повод за исканата оставка е изказването на Велчев по време на обсъждането на промени в закона за репресираните, внесени от движението. С тях се искаше обезщетение за хора, пострадали от огнестрелно оръжие по време на мирни протести срещу тоталитарния режим. До голяма степен поправката касае пострадалите по време на протестите срещу т.нар. Възродителен процес.

В изказването си Велчев предложи на ДПС да отдели пари от своята субсидия, за да подпомогне тези хора, така както прави и ГЕРБ.

"Държавата не може да дели гражданите на наши и ваши", заяви Карадайъ.

Той определи изказването на Велчев като "ксенофобско". Карадайъ припомни, че ГЕРБ би трябвало да споделя същите ценности като германските християндемократи, защто и двете партии членуват в Европейската народна партия. Той изтъкна, че християндемократите в Германия са заявили, че няма да управляват с крайни формации, докато ГЕРБ управлява с "Обединените патриоти".

Карадайъ каза още, че точно комисията за правата на човека не може да бъде оглавявана от човек, който загърбва човеките ценности и поставя под въпрос единството на нацията. Според него управляващата коалиция е базирана на национализма и ксенофобията.

"Излъчен съм от ПГ на ГЕРБ за председател на комисията, само те могат да дадат оценки и да решат дали да остана или да се оттегля".

Това коментира самият Велчев. Той изтъкна, че ДПС внася подобни промени в закона на всеки 6 месеца.

"Това е, за да покажат на този електорат, на тези отрудени хора, които заслужават много повече и са лъгани толкова години, че нещо ще се направили", обясни Велчев.

Според него в годините на прехода ДПС винаги са били на власт, с изключение на времето, в което е управлявала партия ГЕРБ. И през тези години движението не е направило нищо за своите гласоподаватели.

"Не съм съгласен с тяхно изказване в парламента, в което казаха, че България не е положила достатъчно усилия и за всичко, което стана в края на 80-те години е виновна България. Тогава им казах, че като българин и народен представител не съм съгласен. Когато една клика, съвместно с ДС, са направили нещо към една общност, то след това не трябва да се прехвърли на всички българи",  заяви Велчев, по повод отговорността за т.нар. Възродителен процес.

Според него ДПС иска да създаде нови активни борци, което било порочна практика от времето на комунизма.