"Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми", заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с албанския премиер Еди Рама, съобщи официалният сайт на премиера днес.

Поводът за разговора е подготвян от албанското правителство проектозакон за защита на малцинствата в страната. Борисов посочи, че очаква той да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство.

По-рано през деня депутатите от "Воля" излязоха с декларация по темата в Народното събрание. Според нея имало информации, че хората с български корени в Албания не са споменати като малцинство, а това застрашава правата им. Ставало дума за над 50 000 граждани. Сутринта по Нова тв за казуса говори и бившия дипломат, прясно отказал се от подкрепата си за президента Румен Радев - Боян Чуков.

Премиерът Бойко Борисов е получил уверение от своя албански колега, че проектозаконът все още е в процес на изготвяне, пише в сайта на Борисов. Еди Рама е поел ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. Според съобщението от името на Борисов Рама е подчертал, че комуникацията по законопроекта с България ще продължи, така че интересите на българите в Албания да бъдат защитени.