Турция може да освободи арестувания американски пастор Андрю Брунсън, ако САЩ й предадат проповедника Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс.

За това намекна президентът Реджеп Ердоган.

Той обвинява живеещия в Пенсилвания Гюлен в организиране на неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. В миналото той бе близък съюзник на Ердоган. Сега Анкара иска екстрадирането му.

А проповедникът отрича да е свързан с проваления метеж, при който загинаха 250 души.

След пуча в цяла Турция бяха арестувани хиляди хора. Сред тях бе и Андрю Брунсън, който е настоятел на малка християнска църква в Измир - третия по големина град в страната.

Фетхуллах Гюлен. Снимка ЕПА/БГНЕС

Американският пастор е в затвора от октомври 2016 г. Турските медии твърдят, че обвиненията срещу него са в принадлежност към ФЕТО. Това е мрежата на Фетхуллах Гюлен. Официална Анкара я нарича Фетхуллахистка терористична организация.

САЩ настояват, че Брунсън е несправедливо арестуван и призовават той да бъде освободен.

В реч пред полицейски офицери в президентския дворец в Анкара Ердоган обвърза съдбата на двамата Божи служители.

"Те казват: "Върнете ни пастора." При вас също има един пастор (Гюлен - б.р.). Дайте ни го на нас. След това ние ще го съдим (Брунсън - б.р.) и ще ви го дадем", каза президентът.

"Пасторът, който е при нас, е подсъдим. Вашият не е - той живее в Пенсилвания. Лесно можете да го предадете", допълни Ердоган.

Декрет от август 2017 г. позволява на Ердоган да одобрява размяната на чужденци, задържани или осъдени в Турция, срещу хора, арестувани в други държави, в случаи, "когато ситуацията изисква това поради националните интереси".