Кандидатът за нов председател на комисията по досиетата от ГЕРБ - депутатът от гражданската квота Антон Тодоров, получи подкрепа за бъдещия си избор от Съюза на репресираните в България. След като представители на репресираните прочетоха речта си в защита на Тодоров и против идеята на БСП - комисията по досиетата да бъде закрита, той заяви, че не само е приел номинацията за позицията, но и обеща, че ако бъде избран, ще работи така, както и в парламента: "без милост към престъпници, без милост към тези, които са избивали и тормозили хора след 9 септември".

Последва обаче въпрос - как Тодоров като депутат е гласувал за избирането на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е обявен за агент на ДС от комисията. 

"Моето мнение е, че той е обявен, тези, които са го избрали и са вкарали г-н Каракачанов в Народното събрание – трябва да питате тях. Аз съм депутат от гражданската квота на ГЕРБ и когато съм подписал декларация за ангажимент към партията, съм заявил, че ще спазвам решенията. В мое лице Методи Андреев-2 няма да има, от мен няма да чуете решение, което е в дисонанс с решенията на ГЕРБ."

От друга страна, на последвал въпрос обаче Тодоров заяви, че ако стане председател на комисията по досиетата, вече няма да е депутат от ГЕРБ, а от това следвало, че ще работи с екипа в комисията и останалите нейни членове, които парламентът избере, ръководейки се от закона за досиетата и вътрешните документи за работа.

По закон членовете на органа за разкриване на документите на ДС са политически независими, нямат право да членуват в политически партии и са подложени на лустрация.

Депутатът от ГЕРБ заяви още, че ако се реализира идеята на БСП да се закрие комисията по досиетата, социалистите имали за цел да превърнат страната в "посткомунистически Джурасик парк". Той обаче нямало да го позволи. По думите му рано или късно "зверствата на комунистическата партия ще се учат и в учебниците".

Клуб Z напомня, че през 2015 г., когато ГЕРБ отново бяха управляващи, в 43-тия парламент не минаха промени в Закона за училищното образование, с които престъпленията на комунистическия режим да влязат в учебниците по история. Едва 9 депутати от ГЕРБ тогава подкрепиха идеята на Борис Станимиров и други депутати от десницата, а останалите представители на партията на Бойко Борисов гласуваха "въздържал се".