"Повтарям, че няма да има референдум на 1 октомври", заяви днес говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от Ройтерс.

Той говори по време на пресконференция след седмичната среща на кабинета. И настоя, че вотът, планиран за неделя от властите в автономна провинция Каталуня, е незаконен.

Малко преди това каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че неговото правителство е решено да проведе референдума за независимост.

"Всичко е готово в над 2000 места за гласуване. Там има урни и всичко, от което хората се нуждаят, за да изразят мнението си", каза той пред Ройтерс.

Централното правителство, което изпрати хилядни полицейски подкрепления в Каталуня, за да попречи на хората да гласуват, настоява, че референдумът е незаконен.

Съдилищата наредиха на полицията да отцепи училищата, предвидени за секции. В опит те да останат отворени родители призоваха за масово бдение в сградите им през уикенда, като осигуриха палатки, спални чували, както и безплатно кино и уредиха без пари да се раздава националното ястие паеля. Организаторите твърдят, че вече са се регистрирали 60 000 души.

Сепаратистите призоваха хората да се явят в участъците като масова демонстрация на "мирна съпротива", дори да им бъде попрречено да гласуват.

"Не вярвам да има някой, който да прибегне до насилие или който иска да предизвика насилие, което да развали безупречния имидж на движението за независимост на Каталуня", каза Карлес Пучдемон.

Властите в Мадрид не отстъпват, като се позовават на Конституцията, според която Испания е неделима.

Очаква се в неделя в Барселона на улиците да има огромни тълпи. И по тази причина "Ел Корте Инглес" - една от най-големите търговски вериги в Испания, обяви, че трите й магазина в центъра на Барселона няма да работят в деня на референдума.

Централните власти обявиха, че въздушното пространство над града ще бъде частично затворено.

Стотици трактори от цяла Каталуня пристигнаха в Барселона. На тях се веят каталунски флагове. Така земеделците искат да подкрепят референдума.

Пучдемон призова полицията да не действа "политически", когато си изпълнява задълженията в неделя.

"Бих искал тя да използва същите стандарти, които използва каталунската регионална полиция. Не политически стандарти, не по политически нареждания, а полицейски и професионални стандарти", каза той.