Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви днес, че до две седмици ще представи дневен ред за сбирките на държавите и правителствените ръководители до 30 март 2019 г., датата, когато се очаква Обединеното кралство да напусне ЕС. На този ден ЕС планира среща на върхав Сибиу, Румъния, коята да начертае пътя му напред.

“Вчера вечерта имахме добър и конструктивен дебат", съобщи Туск по време на неформална среща на върха на ЕС посветена на дигиталната икономика в Талин, Естония. “Ще използвам този дебат, за да съставя, това, което бих нарекъл дневен лед на лидерите за 2017 и 2018 година, разбира се в консултации с държавите членки и  ще представя този политически дневен ред след две седмици".

Снощи на работна вечеря лидерите обсъдиха бъдещите стъпки към по-интегриран ЕС, които френският президент Еманюел Макрон очерта в програмна реч за идното десетилетие, произнесена в Сорбоната във вторник.

След двустранна среща с Макрон преди вечерята германската канцлерка Ангела Меркел приветства по принцип предлаганите от Макрон промени, но уточни, че те трябва да бъдат обсъдени с детайли. Германия е пред преговори за формиране на нова управляваща коалиция, след като консервативният рблок на Меркел спечели, макар и с отслабени позиции, общите избори на 24 септември.

“Мисля, че днес ние всички сме убедени, че Европа трябва да се движи напред по-бързо и по-силно за повече суверенитет, повече единство и повече демокрация", каза Макрон пред репортери в Талин. "Във всеки случай, има консенсус, че трябва да вървим напред".

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза пред репотери в Талин, че не очаква до края на октомври "достатъчен напредък" в преговорите за Брекзит, "освен ако не стане чудо".

Това означава, че ЕС и Обединеното кралство не могат да започнат търсените от Лондон преговори за бъдещите им отношения, защото още няма споразумение по основните въпроси на развода - правата на гражданите, британските финансови задължения към ЕС и граничният режим между Северна Ирландия и република Ирландия.