"Ще разчитаме на подкрепата на Европейската комисия и на вашите съвети по време на българското председателство на Съвета на ЕС."

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Талин на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Борисов през шестте месеца на нашето председателство могат да бъдат разгледани теми с голямо бъдеще, ако страната ни съумее да ги постави правилно. Той отбеляза, че е показателна подкрепата, която България получава за инициативата си да организира Среща на върха на лидерите от ЕС на тема „Западни Балкани“ в София.

Премиерът благодари за думите на Юнкер, че страната ни е пример за подражание с нейната финансова и икономическа стабилност и сигурни граници.

"Справяме се прекрасно като надеждна граница на Шенген", изтъкна Борисов.

И допълни, че е доволен от посещенията на европейските лидери у нас, които впоследствие могат да споделят със своите колеги какво са видели и как се справяме. Това по думите му помага да се разсеят всякакви съмнения относно готовността на страната ни за Шенген и еврозоната.

Бойко Борисов акцентира още върху финансовите показатели на страната ни, ниската безработица, борбата срещу контрабандата и мерките на правителството за премахване на повече административни тежести за гражданите и бизнеса. 

Борисов се видя и с холандския премиер Марк Рюте, който оцени високо успехите на българското правителство в борбата с контрабандата и корупцията. Рюте увери премиера ни, че България е на прав път.