„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Лас Вегас, при което загинаха най-малко 59 души.

„Нападателят в Лас Вегас бе войник на „Ислямска държава“, действащ в отговор на призивите да се извършват нападения срещу страните от международната коалиция“, сочи приближената до ислямистката организация информационна агенция „Амак“, цитирана от "Фокус".

Във второ заявление агенцията сочи, че нападателят е приел исляма „преди няколко месеца“.

Малко след съобщението от терористичната организация ФБР отрече към момента да има данни нападателят от Лас Вегас да има връзки с международни терористични организации, съобщи "Гардиън". Пред изданието агентът на ФБР Аарън Рус заявява, че няма и никакви данни стрелецът да е приемал исляма, както се твърди в информацията, разпространена от "Амак" от името на "Даеш". Полицията е претърсила дома на нападателя, който е на около 130 км от Вегас. 

Поне 59 души са загинали и над 500 са ранени при стрелбата в Лас Вегас, съобщи шериф Джоузеф Ломбардо от местната полиция, цитиран от Си Ен Ен. Това е най-смъртоносната масова стрелба в новата история на САЩ.

Въоръжен мъж откри огън на музикален фестивал близо до хотел Mandalay Bay. Според свидетели оръжието е било автоматично. Нападателят е стрелял от 32-рия етаж на хотела. В стаята му са намерени 10 огнестрелни оръжия. Идентифициран е заподозреният, който по първоначални данни е бил застрелян от полицията. Според властите това е 64-годишният Стивън Падок, който е действал сам. Малко по-късно се появиха и информации, че Падок се е самоубил, преди силите на реда да стигнат до него.

Издирва се жена с азиатска външност, която го е придружавала, заяви шериф Джоузеф Ломбардо.

Районът бе отцепен от полицията, която призова хората да избягват центъра на града. Властите помолиха гражданите да не излъчват на живо, за да не издават позициите на спешните екипи.

Социалната мрежа фейсбук активира функцията си Safety check, която позволява на хората да споделят с близките си, че са в безопасност.

 Нападението стана в 22.30 часа местно време. На фестивала са присъствали около 30 000 души.

Пренасочени са някои полети от лeтището в Лас Вегас, съобщава Си Ен Ен. От аерогарата предупредиха пътниците да очакват сериозни закъснения.

Разпространени бяха клипове от инцидента. Един от тях е заснет от присъствалия на концерта Дрю Акиоши. Чува се как, докато музиката свири с пълна сила, започва стрелба. Пеенето спира и настъпва паника.

По-рано свидетели разказаха, че е стреляно отвисоко и са чути стотици изстрели. Според някои е имало повече от един стрелец.

Атаката е най-смъртоносната стрелба в новата история на САЩ. До момента броят на жертвите е поне 50, с което надминава тези от нощния клуб "Пулс" в Орландо, където през юни 2016 г. Омар Садики уби 49 души и рани 50. Той беше убит от властите по време на операция за освобождаване на взетите заложници.