Каталуня бе блокирана днес от обща стачка в знак на протест срещу суспендирането от страна на Конституционния съд на референдума за независимост, съобщи в. "Ел Мундо".

Допитването се състоя на 1 октомври. 90 на сто от гласувалите са казали "да" на независимост, твърдят от правителството на автономната област. Участвалите обаче са едва 40 на сто от населението на Каталуня. А централното правителство в Мадрид и Конституционният съд обявиха референдума за незаконен още преди провеждането му.

 

 

При сблъсъците в деня на референдума бяха ранени близо 800 души.

Днешната стачка е свикана от подкрепящите отцепването от Испания групи и от няколко регионални синдиката. Разграничиха се обаче двата главни национални профсъюза - Общият съюз на трудещите се (ОСТ) и Работническите комисии (РК). Ръководствата им обявиха, че не желаят да участват в прояви, свързани с обявяване на каквато и да било независимост.

Властите в каталунската столица Барселона обявиха, че заради протестите градският транспорт ще работи едва с 25 на сто от капацитета си. Става дума за метрото, автобусите и крайградската железница.

Каталунското правителство обяви, че няма да спира държавните служители от участие в стачката. И дори няма да им удържа от надницата.

Държавните железници "Ренфе" отмениха 151 влака, които трябваше да пътуват на средни или дълги разстояния.

Заради стачката бяха блокирани 12 магистрали в цяла Каталуня. Сред тях е и международното шосе, което минава покрай град Жирона, след което продължава към Франция.

Изцяло спряха работа товарните пристанища в Барселона и Тарагона - двете най-големи в Каталуня. Тамошните докери подкрепиха стачката на 100 процента. Към тях се присъединиха колегите им от по-малките пристанища Виланова и ла Желтру, Паламос и Сан Карлес де ла Рапита.

Образователният отдел към правителството в Каталуня реши днешният ден да бъде почивен за училищата. Така те ще имат време да решат дали да се включат в стачката.

Затворени са не само големите, но и малките магазини. Прави впечатление, че дребният и средният бизнес също активно участват в протестите, като не работят, отбелязва "Ел Мундо".

Днес правителството в Каталуня ще се събере, за да реши дали да задейства процедурата по отделянето на областта от Испания. Властите в Мадрид настояват, че според конституцията от 1978 г. иберийското кралство е неделима държава.