"Странно" се развива процесът за закупуване на нови изтребители за България. Това заяви пред Клуб Z днес  бившият министър на отбраната Николай Ненчев  в Съдебната палата минути преди да започне поредно заседание на делото, в което той е обвинен за неосъществената сделка за ремонт на МиГ-овете ни с руската компания РСК. 

Според него конфликт между премиер и президент видно има, но едва ли това е водещата причина за бавенето.

"Ако някой трябва да поеме отговорността, това е Радев. В крайна сметка ние оставихме завършен проект с осигурени средства за тази година, които сега ще се върнат в бюджета", добави той.

Според него служебният кабинет е направил грешка, като е "предопределил" поръчка за 1,5 млрд. лева, защото това в голяма степен е блокирало процеса.

"Аз се безпокоя от забавянето. Ако решението на комисията е било такова, да бяха го финализирали. Безпокоя се, че цялата тази процедура забавя дългосрочно във времето тази сделка, което е силно обезпокоително. Още повече че на фона на това решение се взема друго - за поддръжка и ремонт на 15 МиГ-29. Продължаваме да поддържаме руска техника, която продължаваме да поддържаме в Русия и която не отговаря на изискванията на НАТО", добави той.

На въпрос как ще коментирате изявлението на премиера Борисов, че не е нужно да се бърза с поръчката на изтребителите и България трябва да се грижи и за модернизацията на сухопътната и морската техника, Ненчев заяви:

"Не искам да коментирам това, тъй като ние сме парламентарна държава. Положих големи, неимоверни усилия, имах разговори с всяка парламентарна група, с всеки един депутат, ако щете. Прокарахме проекта, средствата са осигурени, има решение на Народното събрание - какво означава да не се бърза? Няма друга институция, която да е над парламента. Ние сме длъжни да изпълним решението на Народното събрание."

И припомни, че това решение е взето с много по-голямо мнозинство от това, което тогава подкрепяше кабинета.

"Нека тази комисия финализира и даде яснота за тези документи и твърдения, които сега излизат, защото е деквалифициран един от участниците - именно F-16. Ако в действително има нова оферта, които са на тази цена и влизат в тази финансова рамка, това вече е престъпление", добави той. 

"Обезпокоен съм за членството на България в НАТО. Това е недопустимо. Членството ни в НАТО е вид международен договор, те имат предимство пред вътрешното право. Абсурдно е - в НАТО  се вземат едни решения, които ние сме длъжни да спазваме. Струва ми се, че последствията за България ще бъдат много сериозни", каза още бившият министър.

Ненчев уточни, че от НАТО нямат навика да излизат с остри декларации, но при всички положения този въпрос е на дневен ред и в един момент ще има остра реакция от тяхна страна. Накрая коментира накратко и делото срещу него за ремонта на МиГ-овете ни:

"Абсурдни са обвиненията сами по себе си. Нека не забравяме - ние пратихме и ремонтирахме 6 двигателя, Полша изпълни перфектно своите ангажименти по договора, имаме 3 МиГ-29 напълно изправни. Нека не забравяме, че аз обявих и обществена поръчка, по която бяха доставени още 10 двигателя за още пет самолета."