Седем месеца след скандала в Белене Ватикана върна отец Паоло Кортезе в Белене. Той отново ще служи в катедралния храм  „Рождество на блажена Дева Мария” в града.

Отец Кортезе бе отзован в началото на март тази година. В Белене организирано протестираха срещу настаняването на семейство сирийски бежанци в града, а католическият свещеник им предложи подкрепа и подслон. След това той получи заплахи, а Ватиканът взе решение той да бъде отзован.

Четиричленното семейство сирийски бежанци се озова в Белене, насочено от Държавната агенция за бежанците. Фамилията Албакри беше законно пребиваваща в страната, разполагаше с всички документи за легален престой. Свещеникът прие да настани бежанците в храма. Преди това те са живеели в лагера във "Враждебна".

"Те са тук с разрешение, с документи, всичко е легално", обясни тогава пред медиите той.

Семейството пристигна в Белене на 1 март, а само няколко дни по-късно в града започнаха протести. Отец Кортезе се оплака, че е получавал заплахи по телефона, а сирийското семейство само реши да напусне града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене. Стотици протестираха в подкрепа на отеца, организира се и подписка.

В края на март в храма в Белене избухна пожар.

Сега настроението изглежда различно.

"Не нося подаръци, мисля, че стигам само себе си като подарък", пошегува се отец Кортезе на български преди дни на първата си литургия, когато получи и тениска с името си и сърце от малко момиче.

"Благодаря за всички молитви, за търпението, за всички тези месеци... Бяха малко трудни за вас, за мене и за много други. Нещата вървят", каза още той. 

[[nid:51425]]

За местните случаят от март е забравен, се казва в репортаж на Нова тв.