"Барселона" наистина може да напусне испанската Примера дивисион, ако Каталуня се пребори някак за независимост, обяви президентът на един от най-големите футболни клубове в света Жозеп Мария Бартомеу.

Така босът само потвърди думите на спортния министър на областта Жерар Фигерас, който вече предположи, че Барса може да избира между други страни - Франция и Англия например, тъй като вариантът със сформиране на каталунска лига не изглежда приемлив.

"Това решение трябва да бъде взето от всички в клуба - ръководители, играчи, служители, а също така от нашите привърженици, които са членове на "Барселона". Преживяваме трудни времена, но не бива да се поддаваме на емоции, а трябва да вземем разумно и мъдро решение. От това зависи бъдещето на нашия клуб", каза Бартомеу.

Пред местната преса той допълни, че "Барселона" няма да се натиска да остане в "Примера дивисион", ако лигата затвори вратите си за "блаугранас". Той разкритикува испанската лига, че не е дала разрешение мачът с "Лас Палмас" в неделя да бъде отложен. В Мадрид решиха, че няма достатъчно основание за промяна.

Така на "Камп Ноу" решили срещата да се играе на празен стадион - като акт на протест срещу всичко, което се случва тези дни в Каталуня.

Самият Бартомеу е под огромно напрежение от вътрешната опозиция в "Барселона", активизирала се през лятото заради напускането на Неймар и най-вече пасивното поведение на трансферния пазар. Казусът с референдума обаче отклони вниманието от бунта срещу боса.

Един от асовете на "Барселона" и националния отбор на Испания - Жерар Пике, изживява тежки дни на лагера за "Ла Роха" за последните две световни квалификации за мондиала догодина. Снощната тренировка на иберийците бе прекъсната по-рано заради обидни възгласи по адрес на защитника, който в неделя гласува и обяви, че се обявил "за" независимост.

"Пике, иди си", скандираше малката но доста гласовита агитка в тренировъчния комплекс край Мадрид.

По-късно съпругът на певицата Шакира каза със сълзи на очи, че е готов да си тръгне от селекцията на Испания, ако шефовете на федерацията поискат това от него. Жерар е световен и европейски шампион с тима, но винаги е имал активна политическа позиция "за" отделяне на Каталуня.