Юлия Владимировна Жучкова  е докторант в Националния държавен университет в Томск, Русия, по международни отношения. Тя се фокусира най-вече върху европейската интеграция, отношенията между ЕС и Русия и руската външна политика. Нейните статии са публикувани на различни езици в редица западни издания. Жучкова бе в София за участие в Кръгла маса на тема "Русия след Путин (Русия - 10-годишен хоризонт)". Проявата бе организирана от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион и проекта Bulgaria Analytica.

- Юлия Владимировна, кога според вас ще настъпи епохата "след Путин"? През 2024 г., когато изтича четвъртият му мандат, или по-късно? Според вас той смята ли изобщо някога да сдаде властта?

- "Русия след Путин" за мен е призрачно понятие. Руското общество е инертно и това го виждаме постоянно. Понякога има някакви изблици - хората разбират, че трябва промяна и демократизация. Но тогава се появява един страшен чичко и казва: "За това ще плащате от своя джоб." А населението ни не е много по харченето и не иска това.

А ако говорим за президентските избори догодина, мисля, че никой не се съмнява, че те ще бъдат спечелени от Путин. Той ще остане на власт поне до 2024 г. Него го подкрепят т.нар. бюджетници (служителите на държавните учреждения, разчитащи на твърдите и редовни държавни възнаграждения - б.а.). На тях им е изгодно той да остане. Постоянно има индексиране на заплатите и те могат някак си да оцеляват. Представете си, че дойде някой демократ. И властта постоянно им напомня. Припомнят им как навремето е дошъл Борис Елцин и им е стопил спестяванията. Но от това се плашат не само възрастните. Хората от моето поколение, 25-30-годишните, също гледат на това с опасение. И затова огромен брой от тях се местят на Запад. И не могат да се борят срещу Путин в Русия.

И сега ще ви кажа защо съм убедена, че Путин ще остане на власт.

Първо, той няма реална алтернатива. Алексей Навални гради кампанията си върху антикорупционни идеи. Само с това не могат да бъдат спечелени избори. В първия си дебат Навални каза, че е икономически неизгодно да се води война в Украйна. Той обаче така и не осъди анексирането на Крим. Къде е тогава предлаганата замяна на курса на Путин? Лично аз се съмнявам, че Навални е в състояние да замени сегашния режим с една модерна система, основаваща се върху уважението на правата на човека и европейските ценности.

Второ, Путин осъзнава, че едно назначаване на наследник ще бъде доста безопасно за него. Давам ви за пример Елцин - когато си тръгна, срещу него започнаха редица разследвания, предизвикани от компартията. Защо са му на Путин промени? Той ще си тръгне един ден, но системата като цяло ще си остане такава, каквато е сега - основана върху страха на националния елит да изгуби властта. Ще остане в сила войната срещу бизнесмените - вместо да се провежда модернизация, ще бъдат увеличени данъчните ставки.

- Наистина ли не виждате никаква демократична алтернатива на Путин?

- Не.

- Борис Немцов не беше ли такъв човек?

- Беше. Но пропусна шанса си, когато не се кандидатира на президентските избори през 1996 г. Тогава имаше реални шансове Русия да бъде променена и да стане демократична. Немцов имаше харизма, освен това добре разбираше какво става вътре в страната, в регионите. Знаеше как трябва да се развиват нещата. Тези избори бяха спечелени за втори и последен път от Елцин. Но Немцов имаше силна подкрепа, тъй като тогава се водеше Първата чеченска война. Немцов свърши немалко работа и се прояви като лидер. Той събра над 1 милион подписа против войната. Но не се кандидатира.

- Защо според вас я няма тази демократична алтернатива?

- Просто властта не й позволява да се появи. Всички виждаме репресиите срещу опозицията. Особено лошо е по регионите, например в Далечния изток или Задуралието. Там заплатите са 20 000-30 000 рубли (293-440 евро - б.а.). С тези пари може да се съществува криво-ляво. И им казват, че ако не гласуват, ще останат и без това. Хората се страхуват.

- Щом вярват на заплахите, не са ли самите хора до голяма степен виновни в Русия да продължава да има режим?

- Напълно съм съгласна с вас. Въпрос на манталитет. Той не само може, той трябва да бъде променен. Аз например съм родена в Казахстан, където е много силно източното възпитание. Но не мога да кажа, че принадлежа към източната култура.

Колкото до манталитета, аз виждам развитието на лостовете на меката сила. ЕС например дава възможността на руснаците да учат в неговите университети, не я отнема за разлика от САЩ. И тези млади руснаци виждат как са устроени западните общества. Стига да спазват правилата, те могат да станат част от тези общества.

- А имат ли тези младежи място в руското общество?

- Възрастното поколение не ги разбира напълно. Но младите все повече се вглеждат в тях и вземат пример. И така може да бъде променен манталитетът. Но се опасявам, че за това ще отиде не едно десетилетие.

- И накрая да се върнем на наследника на Путин. Кой според вас може да бъде той?

- В този момент най-вероятните фигури са Антон Вайно и Сергей Кириенко. (Първият е ръководител, а вторият - първи зам.-ръководител на президентската администрация в Русия - б.а.) Но не мога да давам конкретни прогнози. Путин показа, че е много прагматичен и няма да си отиде просто така, нито просто така ще определи наследник.

- Не се ли говореше преди, че ще бъде военният министър Сергей Шойгу?

- Да. Но той е човек от едни тесни кръгове, които не са свързани с гражданското развитие. Освен това - моля ви, да не си помислите, че съм расистка, но анализаторите изтъкват, че много хора в Русия не са готови да видят на президентския пост представител на малък етнос. А Шойгу е тувинец, от централноазиатската република Тува.

- Но Вайно е естонец...

- Да, но е от Европа. Във всеки случай трудно е в момента да има руски Обама.