Надвикване и постоянно прекъсване - така очаквано изглеждаха дебатите между депутатите от ГЕРБ и БСП Десислава Атанасова и Александър Симов. Двамата обсъждаха предстоящия вот за оставката на хасковския депутат Делян Добрев в ефира на бТВ.

Атанасова обяви, че ще гласува против оставката, и веднага даде пример с депутат на БСП, който е обвинен в престъпление, но не е подал оставка:

"Г-н Манол Генов е още народен представител, а е с обвинение за купуване на гласове. Имаме обвинения от прокуратурата и едни обвинения, хвърлени в пространството", каза тя.

Симов заяви, че ако вината на Генов бъде доказана, БСП ще го премахнат. И добави:

"Схемата на ГЕРБ - той е заподозрян, махаме го, отстраняваме го, в началото приличаше на чистене, но така действат и всички, които се опитват да разчистят следите от местопрестъплението."

На което Атанасова избухна възмутена:

"Не го намеквайте това! Ние не разпъваме политически чадър."

"Не е ли разпъване на политически чадър колективното писане на декларации? Добрев е описан като ходещ светец, раздаващ хляб на бедните, едно пухкаво ангелче, паднало от небето", раздвижи езика си Симов.

И отбеляза, че декларациите в подкрепа на Добрев са предимно от ГЕРБ. "И КРИБ!" - възрази Атанасова.

"Е, партията и големият бизнес... Защо не излязоха хората в Хасково да кажат "Деляне, остани"?", запита Симов.

Тук водещият Хекимян попита за обвиненията, че съпругът на лидерката на БСП Корнелия Ниновава е директор в "Лукойл". На това трябва да отговори Нинова и тя вероятно ще го направи, отвърна Симов. Тя не е основният проблем на България, подчерта той.

Атанасова повдигна въпроса защо този скандал избухва сега, когато Добрев от години е депутат.

"Моят прочит е друг - колегите си от БСП в амбицията си да създадат алиби, че за антикорупционния орган трябва някой друг да назначава, започнаха да хвърлят кал върху всички народни представители", заяви тя.

"Схемата "Хасково" гръмна не защото започна да осветява, БСП не е източникът, кметът започна да обвинява партията си, че е… оставете ме да довърша изречението", опита се да отговори Симов, но Атанасова говореше върху него, без да обръща внимание върху думите му. 

Тя повтаряше тезата, че БСП вдигат шум като "алиби" за това шефът на антикорупционното бюро да не се избира от парламента, а от президента.

"Според мен втората причина да се инициира подобен скандал е фактът, че БСП няма необходимите за опозиция опорни точки срещу политиките на ГЕРБ", отбеляза тя.

"Има ли по-добра опорна точка от това да разкриеш схема от свързани лица?", запита Симов.

Атанасова се възмути, че се игнорира историческа среща между четирима премиери - българския, гръцкия, румънския и сръбския, която Борисов провежда в "Евксиноград" днес, за сметка на скандала, и не се признават международните успехи на ГЕРБ.

"Няма значение кой ще дойде в България, важно е да се работи за доходите на българите", отбеляза Симов.

С измъчена усмивка Хекимян прекрати дебатите.