Каталуня ще обяви независимост в понеделник, 9 октомври, предаде Ройтерс.

Това обяви пред агенцията днес следобед източник от регионалного правителство в Барселона.

По-рано министър-председателят на автономната област Карлес Пучдемон обеща, че независимостта ще бъде обявена "до няколко дни".

"Ще действаме в края на тази седмица или началото на следващата", каза той пред Би Би Си в първото си интервю след референдума.

На обявения от Мадрид за незаконен и непроведен вот според каталунските власти 90% гласуваха "за" отцепването на региона от Испания и обявяването му за независима република. Още преди вота Пучдемон каза, че независимост може да бъде обявена 48 часа след огласяване на резултатите - срок, описан в закона, приет от местния парламент, който видно няма да бъде спазен.

Испанските власти се опитаха да блокират народното допитване, като затворят секциите за гласуване, но успяха да блокират вота на малко места и използваха груба сила, която доведе до стотици ранени в региона и възмути международната общност.

На въпрос какво ще стане, ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над правителството му, Пучдемон заявява:

"Това ще бъде грешка, която променя всичко."

Испанският крал Фелипе VI направи извънредно обръщение към нацията, в което обяви, че властите в Каталуня са нарушили законите.

"Референдумът е незаконен и недемократичен. Той дълбоко раздели каталунското общество", каза монархът.

Той застана зад действията на правителството в Мадрид. Според него трябва да се възстанови конституционният ред и върховенсвото на закона в Каталуня.