„Оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството (…) Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка. Но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват."

Това каза днес на излитане за Полша, където заминава на посещение, президентът Румен Радев по повод словесната война между него и представители на ГЕРБ. Поводът - думите от по-рано през деня на Бойко Борисов, че "двете ни цигулки с президента Румен Радев свирят в една тоналност, беквокалистите – Нинова, Цветанов, Йончева, имат друга работа в парламента".

Държавният гласа смени бързо темата към разговор за корупция:

„Трябва да е ясно едно – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. Оставките на депутати, на кметове, на общински съветниции са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите.  Но този изход вече не работи.

Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим (натъртва го, б.р.) разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите."

Президентът използва и военновремения термин "трибунал" по адрес на парламента:

"Освен това в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание. По-скоро се използва (парламентът - б.р.) като трибунал срещу президента – това е недопустимо.

На уточняващ въпрос - възможно ли е да се успокои напрежението, Радев отговори, че вече е казал как вижда нещата.

Относно изтребителите и изказванията на посланика на САЩ Ерик Рубин по темата от последните дни, Радев бе остър:

"Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат."

Запитан дали ще прави или вдъхновяна партия, Румен Радев отвърна:

"Това е смешно, моля ви, не ме занимавайте..."