Руска държавна компания е пуснала втора интернет връзка за Северна Корея, която ще укрепи кибер способностите на Пхенян и ще отслаби усилията на САЩ да изолират режима, казват експерти по сигурността, цитирани от АФП.

Активизацията на новата линия от "Транстелеком" за първи път беше засечена в неделя от специалистите в Dyn Research, които следят интернет свързаността в целия свят.

Новата връзка е допълнение на съществуващата, която е осигурена от China Unicom, която почти ексклузивно подсигурява интернет трафика на Северна Корея от 2010 г. насам.

Допълнителната линия дава на Пхенян "значително повече устойчивост срещу атаките на неговата мрежова инфраструктура", обяснява Брас Болънд, главен технолог за Азия и Тихоокеанския регион във фирмата FireEye, специализирана в кибер сигурността.

По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че кибер силите на САЩ са осъществили атака срещу хакери в Северна Корея с цел да отрежат достъпа им до интернет. Операцията е приключила в събота.

Северна Корея има звено от 6800 добре обучени специалисти по кибер война, според военното министерство в Сеул. Смята се, че Пхенян организира тежки кибер атаки, в това число и хакването на "Сони пикчърс" през 2014 г. В края на ноември 2014 г. неизвестни хакери атакуваха филмовата компания и предупредиха, че ако филмът "Интервю" бъде пуснат на пазара, може да последват атентати. Пхенян отрече да има нещо общо с хакерската група, но осъди филма, който представя фарсов опит за атентат срещу настоящия севернокорейски лидер. Макар и с известно закъснение, филмът все пак излезе по екраните около Нова година.

Досега със само един интернет провайдър режимът често беше уязвим на външни кибер атаки срещу неговата мрежова инфаструктура. След атаката срещу "Сони" в Северна Корея имаше поредица от сривове на интернет връзката, някои от които продължаваха и с часове, смяташе се, че това е отговорът на САЩ.

С новата допълнителна руска връзка "възможността да се спре интернетът в Северна Корея става много по-трудна", обяснява Боланд.