"Атака" няма да подкрепи доклада за състоянието за национална сигурност, в който се говори за заплахите от страна на Русия за България. Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Десислав Чуколов. Изказването му бе в рамките на дебатите за доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г.  Докладът бе приет със 104 гласа "за",  96 "против" и без въздържали се.

"Ние от "Атака" последователно казваме, че не трябва руската страна да се приема като заплаха, това не е вярно", заяви Чуколов.

Той припомни, че българското правителство се опитва да нормализира отношенията с Русия. Според Чуколов този доклад не е балансиран. Той обясни, че в Европа през ден се случват атентати, защото Близкият изток е дестабилизран. А отговорност за тази дестабилизация носят САЩ, което обаче не е споменато в доклада. Чуколов изтъкна, че не са споменати и заплахите от Турция, макар че на последните избори партии, спонсорирани от Анкара, за малко са щели да влязат в българския парламент.

"Атака" няма да подкрепи този доклад. Няма различие в коалицията. Все пак сме различни политически партии, ако бяхме всички на едно мнение, щяхме да бъдем от една партия", каза Чуколов.

Таско Ерменков (БСП) също заяви, че партията ще гласува против този доклад, и то не само заради споменаването на Русия като заплаха за България.

"Ние, вместо да балансираме политиката на НАТО, с този доклад се превръщаме в славейчето, което припява на най-големите ястреби на НАТО", заяви Ерменков.

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви, че заплахата от страна на Русия е "смехотворна". Валери Жаблянов пък каза, че не може да разбере защо българското правителство пише за сигурността на ЕС в доклад за националната сигурност.

Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че в този доклад за пръв път има раздел за киберсигурността и се констатира, че подготовката на институциите не е добра. Славчо Велков (БСП) пък изтъкна, че докладът не е бил приет в икономическата комисия и в комисията за контрол над службите. Според него в доклада има съществени пропуски - транспортната сигурност, граничната сигурност, политическата сигурност, сигурност на европредседателството и др.

"Систамата за киберзащита е пробиваема. Заплахата от тероризъм е неглижирана. Заплахата от съвремения тероризъм, на вълците единаци, не е виртуална, тя е реална", заяви Велков.

Според него заплахите за единна Европа са не действията на Русия, а "Брекзит", референдумът в Каталуня и др.

"Геостратегическият баланс в Черно море се поддържа от Турция и Русия. Другите флотове са в миманса. Нима вие вярвате, че сега в тези условия, когато Русия и Турция имат общи енергийни, политически и военни проекти, че ще воюва с Русия в акваторията на Черно море. Нали нашият премиер каза, че Турция е наш приятел. Приятелите на нашите приятели наши приятели ли са, или врагове, за каквито се обявяват в доклада. Амриканските и каквито и да е бази на нашата карта стават точки на картата на "Ислямска държава", каза още Велков.

Милен Михов от "Обединени патриоти" заяви, че ВМРО ще подкрепи доклада. Той цитира думите на президента, който заяви, че в доклада никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност.

"Уважаеми дами и господа, току-що цитираното от г-н Радев ни показва, че в дадения случай и президентството, и Министерският съвет свирят в една тоналност, в една гама и с обща музика. Надявам се и с едни и същи думи, с едно и също либрето", каза Михов.

Той изрази надежда, че и опозицията, както защитава президента, няма да тръгне срещу думите му и днес всички, обединени заедно, ще подкрепят доклада.

Цветан Цветанов (ГЕРБ) припомни, че президентът Румен Радев също е подкрепил санкциите срещу Русия заради неспазването на Минските споразумения за Крим.

"Това, че БСП се разграничава от Радев... Мога само да им кажа, че президентът Радев е избран за 5 години и всички трябва да го подкрепяме", заяви Цветанов.

Той се обърна към левицата с думите, че ако нейните депутати се разграничават от президента и неговите изявления за евроатлантическа ориентация и се изолират от ЕС, да кажат в каква посока да се движим - "към Изток или някъде другаде".

В обяснение на своя отрицателен вот лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че този доклад показва цялата несъстятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов.