Папа Франциск, Ангела Меркел, "Белите каски" в Сирия и архитектите на иранската ядрена сделка са сред фаворитите за спечелване на Нобеловата награда за мир за 2017 г., пише сп. "Тайм".

Лауреатът ще бъде обявен утре в Осло.

Наградата се присъжда всяка година на човек или на хора, които "биха направили най-много или най-доброто за братството между народите, за премахването или намаляването на противостоящите армии и за провеждането и насърчаването на мирните прояви".

Официалният списък на номинациите се пази в тайна. От норвежкия Нобелов институт обаче обявиха, че броят на номинираните е 318.

Ето основните кандидати според залозите на "Уилям Хил" и "Ладброукс".

1. Папа Франциск

Той е спряган за лауреат всяка година, откакто стана папа през 2013 г. Тази година Франциск продължи да зове за съчувствие към бежанците и мигрантите. Той е и прогресивният глас на исторически консервативната католическа църква. "Тайм" го обяви за личност на 2013 г. От британската компания "Уилям Хил" заявиха пред изданието, че за светия отец са дадени повече залози, отколкото за всеки друг кандидат.

2. Ангела Меркел

След като обяви в разгара на миграционната криза през 2015 г., че ще пусне 1 милион бежанци в Германия, канцлерката неизменно е в списъка на фаворитите за "Нобел". Тази година тя заяви, че не съжалява за политиката си въпреки политическата цена. Това се превърна в манифест на парламентарните избори, където мнозинството й бе намалено. Меркел бе личност на "Тайм" през 2015 г.

3. "Белите каски"

Прогнозата за миналата година бе, че именно те ще вземат Нобелова награда. Но ги измести колумбийският президент Хуан Мануел Сантос. "Белите каски", както наричат хората от Сирийската гражданска защита, са организация от доброволци, вадили цивилни от бомбардирани сгради в арабската страна. Единственото им средство за защита са белите им на цвят каски. Те твърдят, че са спасили живота на 99 000 след избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г.

4. Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф

Шефката на дипломацията на ЕС и иранският външен министър са архитектите на ядрената сделка с Ислямската република, постигната през 2015 г. Тя намали напрежението между САЩ и Иран заради ядрената програма на Техеран. Съгласно споразумението Иран се съгласи да елиминира запасите си от уран, пригоден за ядрено оръжие, и да позволи на международните наблюдатели да следят програмата му. Ответният жест е вдигането на свързаните с тази програма санкции. Президентът Тръмп обаче обяви, че най-вероятно ще преразгледа сделката, която според него е много лоша.

5. ECOWAS

Това е англоезичната абревиатура на Икономическата общност на западноафриканските държави. През януари тази организация се намеси в Гамбия, за гарантира мирен преход, след като управлявалият 22 години президент Яя Джаме отказа да сдаде властта на демократично избрания Адама Бароу. Военната намеса принуди Джаме да се оттегли и да отиде в изгнание, а чужди войски останаха в страната да помагат на Бароу да консолидира властта и да създаде демократично управление на Гамбия. Интервенцията мина без кръв.