Депутатката от БСП Елена Йончева, която е избрана от Хасково, и Иван Стаматов - бизнесмен от града и бивш депутат от коалиция "Български народен съюз" (ССД, ЗНС, ВМРО) преди няколко мандата, са се видели вчера в лобито на столичен хотел в центъра на София. 

Заради разрива между кмета на Хасково Добри Беливанов и местната структура на ГЕРБ, чийто областен координатор е Делян Добрев, от управляващата партия обвиниха градоначалника, че бил близък със Стаматов, а той от своя страна - с БСП. Последното твърдение дойде и от самия Добрев в телевизионно интервю в разгара на сюжета с назначенията в общинската администрация в Хасково и оттеглянето на подкрепата от кмета.

 
Депутатът, чиято оставка не бе приета, се позоваваше на публикации в различни медии, според които докато бе в отпуск миналата седмица, Беливанов е бил в чужбина на разноски на Стаматов и се е возил в много скъп автомобил "Бентли" в Монако. Версията на кмета, описана в специално писмо, след като се върна в Хасково, беше по-различна.
 
 
Във връзка със срещата между Стаматов и Йончева Клуб Z се свърза с бизнесмена. Той потвърди, че вчера се е видял с народната представителка от левицата по нейна инициатива. Тя е искала да разбере дали той е печелил обществени поръчки за санирането в града, както и да научи подробности за фирмите, печелили търгове. По думите на Стаматов това е общо втората му среща с Йончева, като предишната е била преди години.
 
"Няма и няма как да има нищо тайно в среща в идеалния център на София, пълно постоянно с хора", заяви Стаматов по повод твърдението за някаква секретност. По думите му, ако Делян Добрев го потърси за среща, такава ще има и пак ще е на публично място, а не "някъде по кьошетата".
Стаматов обясни, че от общо 100 блока за саниране в Хасково, неговата строителна фирма е спечелила търга за две жилищни сгради. Това бил и един от въпросите, поставени от Йончева по време на разговора им. Другата тема била кои фирми са печелили търгове и има ли връзка между тях. На това бизнесменът твърди, че е отговорил, че си има Търговски регистър, съдебна регистрация, обявени търгове и т.н. и който иска - може да провери.
 
Освен това Стаматов декларира, че от 6 месеца не е влизал в общината и няма отношение към управлението й, въпреки че с Беливанов се познават от 30 години (преди да стане част от ГЕРБ Беливанов е от БЗНС - б.р.).