Части на турската армия са пресекли границата със Сирия и са атакували бойци на "Ал-Нусра" в подкрепа на Сирийската опозиционна армия, съобщи Ройтерс.

Това е станало до близкото до границата село Кафр Лусин, провинция Идлиб.

Според по-ранна информация от "Сирийската обсерватория за човешки права", британска мониторингова организация, цитирана от "Ал Джазира", турската армия физически не е навлязла на сирийска територия, а още обстрелва с артилерия от другата страна на границата. В отговор е била нападната турска военна база. След това местни съобщават, че турската армия е минала границата.

"Хайет Тахрир ал-Шам", както е новото име на "Ал-Нусра", бе местен клон на Ал-Кайда, които скъсаха отношения с организацията на покойния Осама бин Ладен и се преименуваха. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е съгласувал акцията с Русия и Иран, като прилага споразумението с тях за намаляване на насилието в северната провинция Идлиб в сътрудничество с бунтовниците срещу Асад от Свободната сирийска армия.

"Ако не вземем мерки, бомбите на терористите ще падат в турски градове", заяви той.

Според него в северна Сирия се работи сериозно по създаването на отделна държава и това ще стане реалност, ако Анкара не се намеси.