"Прас-прес" е съкровище, пазете го. Нещо като български вариант на "Шарли ебдо", трябва да се гордеете."

Това заяви американският карикатурист Дарил Кейгъл пред БНТ. Той е в България и гостува с две изложби в Музея на хумора и сатирата в Габрово в тазгодишното издание на "Карикатурен десант", което бе открито на 5 октомври. Едната изложба е озаглавена „Тръмп – 9 месеца по-късно“ и в нея са представени работи на карикатуристи от вестникарския синдикат на Дарил Кейгъл. Повече от половината вестници в САЩ са абонирани за него, така че тази изложба показва карикатурната гледна точка за Тръмп, която виждат повечето американски читатели.

Кейгъл представя и своя самостоятелна изложба, посветена на редакционната карикатура. Самият той твори от 40 години, 20 от които работи с "Мъпетите" на Джим Хенсън, илюстрира десетки издания, работил е като редакционен карикатурист в Хаваи, в онлайн изданието Slate.com на Washington post и msnbc.com. Кейгъл е и бивш президент на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите в Америка.

В България Кейгъл прочете и две лекции, посветени на карикатурата и свободата на словото. По думите му пред БНТ "карикатурата е негативно изкуство, ако хвали - тя губи смисъла си", защото целта й е да критикува. Артистът смята, че карикатурата трябва да обижда. Според него едно от нещата, които могат да се направят в името на свободата на словото, е да се следят "вестниците и карикатурите да слизат от камионите" - тоест да се следи дали разпространението на пресата стига до читателите си. 

Издателите на "Прас-прес" у нас се сблъскаха с проблем с разпространението у нас още с първия си брой, който излезе през март. Заради злоупотреба с монополното положение те подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията  (КЗК) срещу дистрибуторската компания "Национална дистрибуция". Жалбоподателите са Чавдар Георгиев, Христо Комарницки и Иван Бакалов. Първият брой на "Прас-прес" излезе на 1 март. Според издателите му вестникът не е бил разпространяван по сергиите, а 10-хилядният му тираж е изчезнал. Те смятат, че "Национална дистрибуция" не е доставяла вестника в местата за разпространение. На 8 март екипът на "Прас-прес" раздаде последните 50 броя от тиража, с които разполагаше. Вторият брой излезе на 15 март, като беше разпространяван от други по-малки компании.

Американският карикатурист вярва, че карикатурите са по-въздействащи от думите. И това е призванието им. Според него има линии, които не трябва да се прекрачват - политиците не трябва да се обиждат и да реагират срещу осмиващите ги рисунки, а карикатуристите трябва да намират баланс, когато в изразните им средства има намек за расизъм или осезаем сексуален контект.

Ако искате да се запознаете с Дарил Кейгъл и синдиката на карикатуристите в САЩ - това е вашето място: http://darylcagle.com