„Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред, и България потвърждава подкрепата си за изграждането на Южния газов коридор, в чиято реализация Азербайджан има ключова роля."

Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в азиатската страна по покана на колегата си Илхам Алиев.

"По този начин ще имаме реална диверсификация на източници и маршрути за газ в Южна и Централна Европа“, допълни той.

Двете страни потвърдили взаимния интерес от развитието на транспортните и газовите коридори между Азия и Европа. Там България и Азербайджан имат стратегическо положение.

"Ние трябва да извлечем всички ползи от това", изтъкна Радев.

Алиев говори за значението на подобряването на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.

"Южният газов коридор, който ще свързва двете страни, е голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 милиарда долара. В него участват седем страни. От находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан ще постъпва газ в България", увери Алиев.

Страната му има интерес да участва със свои компании в газификацията на България.

Радев обяви, че ръководството на Азербайджан има намерение да открие директна самолетна линия между Баку и София от 1 януари 2018 г., когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Страната ни потвърждава своята подкрепа към задкавказката република за новото Всеобхватно споразумение с Европейския съюз.

Алиев се надява България да вземе активно участие в започващата в близко бъдеще експлоатация на железопътната линия Баку-Тбилиси–Карс.

Радев благодари на президента Алиев за финансовата помощ, която Фондацията за културно и историческо наследство „Гейдар Алиев“ оказа за социализация, реставрация и консервация на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново. Гейдар Алиев е баща на Илхам Алиев и първи президент на независим Азербайджан.

Според госта е важно София и Баку да си сътрудничат и в сферата на селското стопанство и образованието.

„По отношение на сигурността отправих покана към Република Азербайджан за участие в обучителните програми на българските висши училища и в частност на Военна академия „Г. С. Раковски“, каза Румен Радев.