В миналото холивудските режисьори и продуценти практически не криеха, че избират актрисите за своите филми чрез „креватен кастинг“. Само че много жени, работещи в американската киноиндустрия, твърдят, че днес нищо не се е променило чак толкова много, пишат Реган Морис и Лора Бикър в Би Би Си.

Мнозина отбелязват, че сексуалната експлоатация е цената, която се налага да се плаща за възможността да си част от индустрията. Новината, че не по-малко от 30 жени вече обвиняват продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз, а четири – в изнасилване, опечали и възмути обитателите на „фабриката за мечти“. Но в действителност никой не е особено изненадан и, както предполагат някои, скоро ще последват разобличения и на други известни личности от киното.

„Мисля, че всички са потресени, но не и учудени“, споделя актрисата Рита Морено на празнично събитие в Бевърли хилс, посветено на жените в телевизията.

85-годишната Морено призова жените да споделят своите истории. Тя разказва, че е била преследвана настойчиво от директор на киностудио, когато е била на 19 години.

Разговаряхме с десетки хора в Холивуд, работещи както пред камера, така и зад кулисите, отбелязват авторите на Би Би Си. Почти всички интервюирани признаха, че им се е налагало да се сблъскват със сексизъм, макар и не с толкова скандално поведение, както в обвиненията срещу Уайнстийн. Но мащабите на явлението са ясни. Имаше и разкази за продуценти, предлагащи работа в замяна на секс. Въпреки това в повечето истории се появяваха подигравателни и неуважителни забележки.

„Изборът на актриси през леглото и до днес е актуален проблем в Холивуд. Много жени стават жертви на тази практика. Те са склонявани към секс срещу получаване на работа, запазване на работата или повишение“, смята адвокатката Глория Олред, представляваща интересите на жени, отправили обвинения против Уайнстийн.

Олред допълва, че й се обаждат и жени с разкази за други могъщи представители на Холивуд.

Телефоните на организацията „Жени в киното“ се нажежиха тази неделя след организирането на гореща линия, по която жени съобщаваха за случаи на тормоз. Според Кати Шулман, президент на организацията, е възможно разобличението на Уайнстийн да се окаже някакъв преломен момент – сега се появява шанс повече жени да бъдат издигани на ръководни длъжности.

„Това е печална ситуация, но е необходимо да я използваме за решителни действия. Най-много ме ядосват жените, които смятат, че нямат достатъчно сили да променят нещо – казва Шулман. – Защото съществуващата система ги кара да вярват, че са неспособни да я променят.“

Както мъжете, така и жените в шоубизнеса са съгласни, че увеличаването на броя на жените на лидерски позиции ще помогне да се сведе до минимум настоящото клише, че могъщите холивудски магнати използват позицията си, за да принуждават младите жени към секс.

Въпреки че много от жените, тормозени от Уайнстийн, са световно известни актриси като Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу, животът и кариерите на други в Холивуд не са се получили, дори не са започнали. Това предизвиква тревога у начинаещите в шоубизнеса.

Много от жените, които разказват за случаи на сексизъм в Холивуд и за Уайнстийн, не искат да разкриват имената си. Както и преди, те се страхуват, че ако говорят открито за проблема, могат да настроят срещу себе си хора, от които би могла да зависи следващата им работа. Но ако жените, готови да споделят публично преживяното, стават все повече, няма ли това да помогне за промени в индустрията, доминирана от мъже?

Мнозина смятат, че кариерата на Уайнстийн е приключила. Но Холивуд прощава грешките, а и там обичат историите за завръщането на блудния син. В миналото този град е прощавал на много мъже насилници, припомня Кристи Лам, една от основателките на организацията „Майки в киното“, продуцент на сериали. Но може би културата вече е друга и Уайнстийн вече няма никакви шансове?

Преди година, когато Тръмп обиди всички жени с откровени признания за сексуален тормоз, ние не предприехме нищо – отбелязва тя. – И Тръмп стана президент, като 46% от избирателите му бяха жени.“

"Площад Славейков"