Себастиан Курц най-вероятно ще оглави новото австрийско правителство след убедителната победа на неговата Народна партия на вчерашните парламентарни избори. Така 31-годишният политик ще е най-младият правителствен ръководител в Европа.

Политическите му противници го обвиняваха, че на неговата възраст му липсва зрялост. Те едва ли са забравили, че на 24 г. Курц беше държавен секретар (пост, отговарящ у нас на заместник-министър) във вътрешното министерство, а на 27 г. вече бе външен министър. И тогава му се присмиваха и вещаеха крах, но и двата пъти Курц се справи убедително.

В сегашната предизборна битка социологическите проучвания сочеха като фаворит крайнодясната Партия на свободата. На Курц се удаде да им отнеме първенството. И може би най-важното – той успя да влее нова свежест и сила в смятаната за закостеняла Народна партия, която от 1987 г. неизменно е в управлението на страната в различни коалиции. Когато говори публично, той я нарича "новата Народна партия", а твърде често и "движение".

Приятелите му го описват като любезен човек, умеещ да изслушва, също като открит към света и либерал.

Себастиан Курц се ражда на 27 август 1986 г. във Виена в семейството на учителка и техник. През 2004 г. взема матура с отличие. Една година отбива военната си служба. Веднага след това записва право във Виенския университет, но не завършва, за да се впусне в политиката.

В младежката организация на Народната партия встъпва още през 2003 г. Оглавява я през 2009 г., като е избран на поста с 99 на сто от делегатите. През 2012 г. е преизбран, този път със 100%.

През 2013 г. печели първия си депутатски мандат и влиза в националния парламент във Виена. Същата година оглавява Министерството на външните работи. Година по-късно на Външно е поверена и интеграцията.

Курц обявява, че един от основните му приоритети са отношенията с държавите от Западните Балкани. Първата му задгранична визита е в Хърватия.

При посешение на 26 февруари 2014 г. в Белград той обещава подкрепата на Австрия за присъединяването на Сърбия към ЕС.

През февруари 2016 г. Курц и вътрешната министърка Йохана Микл-Лайтнер вземат участие в свиканата във Виена конференция за Западните Балкани. Форумът първоначално е остро критикуван от Брюксел, но впоселедствие е приветствано взетото решение за затваряне на Балканския маршрут.

Междувременно Народната партия се раздира от вътрешни противоречия.

На 10 май т. г. партийният лидер Райнхолд Митерленерс подава оставка, оттегля се и от поста вицеканцлер в управляващата широка коалиция със социалдемократите. На 14 май партийното ръководство издига Себастиан Курц като кандидат да оглави Народната партия. Той приема, но отказва да наследи Митерленерс като вицеканцлер. На свикания на 1 юли т. г. извънреден партиен конгрес Курц е избран за лидер на Народната партия с внушителните 98,7 на сто от гласовете на делегатите.

В залата до Курц седи нежна блондинка. Преди председателстващият да обяви резултата от избора, двамата се държат за ръце, се вижда от прякото предаване на националната телевизия ORF. Резултатът от вота е обявен и Курц не крие облекчението си. Младата дама до него го дарява с целувка.

Партийният конгрес е първата официална публична поява на Сузане Тир редом до Курц, макар отдавна любовта между двамата да е публична тайна. Те бяха забелязани още през 2013 г. по време на бала на селскостопанските производители, на 1 януари т. г. и по време на Новогодишния концерт във Виена.

Според австрийската преса през последните години Сузане винаги е била до Курц по време на важни събития, но е предпочитала да остане в сянка. Следвала е икономика, в момента работела в Министерството на икономиката. Тя живеела в едно жилище с Курц в 12-и виенски окръг (квартал – б. р.) Майдлинг, където е роден Себастиан Курц и продължава да живее и до днес. Самият той признава в тв интервю за OE24, че Сузане, с която е заедно от 13 години, често му противоречала и го приземявала. Когато се запознали, той бил едва 18-годишен. Сузане била неговата класическа младежка любов.

В интервюто Курц посочва също, че не обича да говори за личния си живот. Предпочита във фокуса на медиите да е дейността му като политик:

“При мен е така, че нито моите родители, нито приятелката ми имат интерес от медийно присъствие. Точно обратното. А и аз имам друго разбиране за политиката. Искам да си върша работата. И то възможно най-добре. Искам да ме оценяват по свършеното.”

Попитан дали ще има скоро сватба, Курц отговаря:

“Ако някога се оженя, със сигурност ще бъде в тесен семеен кръг.”

На въпрос дали планират със Сузане да имат деца, отговорът е: “Определено искам все някога да имам деца. Но това ще го обсъдя вкъщи, а не пред тв камера.”

На 31 години обаче му било още рано да мисли за наследници, но все някога и това щяло да стане.

Редом с родителите му Сузане била най-важният му съветник и опора.