Испанското правителство ще продължи с процедурите за прилагането на член 155 от конституцията, обяви днес премиерът Мариано Рахой.

Това бе реакцията му на отговора на каталунския регионален министър-председател Карлес Пучдемон на ултиматума на Мадрид, който изтече в 10 часа местно време (11 часа българско), съобщи в. "Ел Мундо".

И на него Пучдемон отговори с писмо. То бе огласено минути преди крайния срок. Дотогава каталунският премиер трябваше да обяви официално, че се отказва от стремежа си към независимост на Каталуня.

Вместо това той предупреждава в посланието си, че парламентът на автономната област може да пристъпи към едностранно обявяване на независимост, ако испанското правителство продължава да възпрепятства диалога.

Това писмо обаче съдържа отговор на въпроса, за който испанският премиер Мариано Рахой бе дал краен срок 16 октомври. Той поиска Пучдемон да обясни дали в речта си пред парламента в Барселона на 10 октомври е обявил или не независимост. Тогава той помоли парламента да не бърза с декларацията, а да изчака поне няколко седмици, за да може да бъде воден диалог.

Сега каталунският премиер обяснява, че тогава не е обявена независимост.

"В крайна сметка, ако правителството (на Испания - б.р.) продължава да възпрепятства диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуня може да пристъпи към формално обявяване на независимост, каквото не гласува на 10 октомври", завършва писмото на Пучдемон.

Член 155 предвижда временно отнемане на автономията на Каталуня и поемане на управлението от централното правителство в Мадрид. За да стане това обаче, мярката трябва да бъде гласувана с абсолютно мнозинство от Сената. Но това няма да се случи преди края на месеца, пише "Ел Мундо".

Днес около обяд стана ясно, че правителството на Рахой ще се обърне към Сената на 21 октомври след извънредно заседание.