Себастиан Курц ще бъде следващият канцлер на Австрия – това вече всички го знаят. 31-годишният лидер на Народната партия спечели изборите миналия уикенд и се очаква да застане начело на изпълнителната власт във Виена. Той обаче не е единствен.

Само през 2017 година още петима лидери, които са все още в 30-те си години, поеха управлението на своите държави.

Преди три седмици 32-годишният Енрико Каратони и 39-годишният Матео Фиорини станаха капитан-регенти на Сан Марино – това е най-старата съществуваща република в света с една от най-малките територии. Там системата е твърде различна от повечето държави – на всеки шест месеца парламентът избира по двама капитан-регенти, които упражняват съвместно изпълнителната власт. Традицията е още от 13 век. Капитан-регентите застъпват на власт на 1 април и предават на следващите властта на 1 октомври.

Матео Фиорини и Енрико Каратони

Сред най-младите световни лидери е и един от най-скандалните – Ким Чен Ун. Най-малкият син на Ким Чен Ир пое властта след смъртта на баща си през 2011 г. В момента 33-годишният Ким е висш ръководител, върховен главнокомандващ, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия, маршал на КНДР, депутат във Върховното народно събрание и т.н.

Следваща по възраст е 37-годишната Ясинда Ардерн, която ще стане най-младият премиер в историята на Нова Зеландия. Успехът и за нея идва през тази година. На 1 август тя оглавява Лейбъристката партия, а на изборите на 23 септември се класира на второ място. Но след като по-малката националистическа партия „Нова Зеландия преди всичко“ обяви, че ще направи коалиция с лейбъристите и ще подкрепи Ардерн за премиер, заемането на поста вече е въпрос само на процедура.

На 37 години е и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. Той е начело на богатата на природен газ държава на брега на Персийския залив от 2013 г.

Вече над 10 години във властта има и кралят на Бутан - Джигме Хесар Намгиал Вангчук е на 37 години. Като повечето престолонаследници в Азия и Африка, той е учил в САЩ и Великобритания, има докторска степен по политически науки в Оксфорд.

Тази година бе успешна и за 38-годишния премиер на Ирландия Лео Варадкар. Той стана известен с това, че е първият министър-председател на страната, който открито признава, че е гей. Варадкар пое поста на 14 юни – десет дни след като застана начело на дясната партия „Фин Гейл“. Бил е депутат, министър на транспорта, туризма и спорта, на здравеопазването, както и на социалните дейности.

Салех Али ал-Самад е на 38 години. Той е върховен лидер на шиитското движение „Хути“ в Йемен. Те взимат властта в размирната страна през 2015 г. Година по-късно Салех става председател ан Върховния политически съвет, който няколко дни по-късно поема властта от Върховния революционен комитет.

2016-а година носи и на Естония млад лидер, който все още няма 40. Юрий Ратас е министър-председател от 23 ноември миналата година. Днес е на 39 години. Бил е зам.-председател на парламента, а след това и кмет на столицата Талин от 2005 до 2007 г. Като такъв става инициатор на програмата Европейска зелена столица.

На 39 години е и премиерът на Украйна - Володимир Гройсман. Той също поема поста миналата година. Той е най-младият премиер в цялата история на страната. Бил е общински кмет, после и депутат. От 2014 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие. Ръководи и правителствената комисия, разследваща причините за катастрофата на Боинг-777 в Донецка област през 2014 г.

39 са и навършените години на Еманюел Макрон. Той спечели втория тур на президентските избори на 7 май тази година, а седмица по-късно официално влезе в Елисейския дворец.