Григор Димитров е на финал на турнира от АТП 250 в Стокхолм, Швеция. Осмият в света преодоля съпротивата на Фабио Фонини (Италия) с 6:3, 7:6(2) в първия полуфинал.

В битката за титлата Гришо ще спори с Хуан Мартин дел Потро (Аржентина), който преодоля много трудно Фернандо Вердаско (Испания) - 6:7(4), 6:4, 7:6(0). Началният час  в неделя е 16:00.

Това е третия финал за най-добрия ни тенисист в северния град - никъде другаде той не е бил толкова успешен. Стокхолм е специален за Димитров - през 2013 г. той грабна първата си титла от АТП там. На следващата отстъпи в битката за големия трофей срещу Томаш Бердих.

През миналата година хасковлията напусна корта победен на полуфинал от Дел Потро. Балансът между двамата е 5:2 в полза на Кулата от Тандил. Плюс за Димитров е, че той спечели последните две срещи, една от които бе в Синсинати (САЩ). 

Това е финал №13 за Гришо на равнище АТП. Тази година той спечели титлите в Бризбън (Австралия), София и Синсинати - 3 от 3 на финали. Ако запише триумф в неделя, за първи път в кариерата си ще грабне 4 титли в една година. С една повече от 2014-а.

Днес Димитров и Фонини се изправиха в своя мач №6 (4:2 за първата ни ракета), като за последен път те се бяха противопоставяли през пролетта на 2015 г.

Григор започна уверено. При 2:1 той получи две точки за пробив и от втората направи брейк в сервис гейма на италианеца - 3:1. Последва затвърждаване за 4:1. До края на сета българинът нямаше особени проблеми да затвори с 6:3.

Втората част се разви много вълнуващо. Димитров проби съперника си, а веднага след това дръпна с 2:0. Едва не се стигна до 3:0, което вероятно щеше да сложи преждевременен край на срещата. Фонини обаче оцеля в подаването си. И на свой ред отвърна, като записа три поредни спечелени гейма, два от които при сервиране на Григор. 4:2! 

Димитров отвърна с рибрейк - 3:4. В следващия си сервис гейм българинът трябваше да се измъква от 0:40. Той успя и изравни за 4:4. До края на сета, къде по-лесно, къде не толкова, сървиращите не сбъркаха, което доведе нещата до тайбрек.

Там Григор пое инициативата още от началото и стигна до успешен край - победа с 2:0.

А още преди мача на Григор срещу Фабио Фонини стана ясно, че за първи път в кариерата си той си е осигурил участие във финалния Мастърс в зала "О2 арена" в Лондон през ноември.

Димитров вече има повече от 3500 точки в годишната класация. Той вече е пети, като изпревари хърватина Марин Чилич, който също ще играе в британската столица. Пред Гришо са Рафаел Надал, Роджър Федерер, Александър Зверев и Доминик Тийм.

През следващата седмица първата ни ракета ще играе на турнир във Виена, където е под №3 в схемата и ще стартира срещу квалификант. №1 в австрийската надпревара е Зверев, следван от представителя на домакините Доминик Тийм.