"Мисля, че г-н Василев осребряваше приятелството си с г-н Пеевски. Осребряването може да бъде по много начини, включително и с публичното показване на двамата заедно".

Това каза в сутрешния блок на бТВ бившият изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) в периода 2005 г. - 2008 г. Любомир Весов. 

По думите на Весов депутатът от ДПС е идвал в банката, но не го бил виждал да подписва документи. Срещите между двамата били по-скоро приятелски.

"Не съм го виждал (Пеевски) като клиент на банката. Когато Василев е празнувал, е бил и Пеевски. Мисля си дали г-н Василев не е използвал г-н Делян Пеевски", посочи още Весов.

"Цветан Василев беше интелигентен човек. Сега не го познавам. Смятам, че той се възползва от ситуацията, а не определени политици от него. Сбърка, защото избра неморалния път към целта, "заключи бившият банков директор.

Освен Делян Пеевски Весов твърди, че е виждал в банката и Иван Костов. С Бойко Борисов пък Цветан Василев пушел пури. Банкерът ходел и на "Позитано" 20, т.е. в централата на БСП.

По думите на бившия изпълнителен директор "генезисът на процеса започва средата на 2008 г. и продължи до 2013 г.". Това бил периодът, в който във финансовата институция са се наливали най-много държавни пари,  тоест по време на управлението на Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашния кабинет, като най-големият възход бил в мандата на Бойко Борисов.

"Това са три различни правителства. Те са помпали един държавен балон. Рано или късно с стигна до това положение", посочи Весов.

Според Весов КТБ е била "на глинени крака" и всяко малко сътресение е можело да я събори.

Защо ако фирмите в енергетиката кумулират ресурс от 500-600 млн. лв. в банката, то същите тези фирми взимат кредит при по-висок лихвен процент, отколкото е лихвеният процент по разплащателните сметки, попита бившият изпълнителен директор на КТБ и предположи, че това се правело, за да източва държавата собствените си фирми. 

Бившият шеф на институцията обясни, че още преди години е писал докладна записка, в която заявил, че не е съгласен с начина, по който КТБ привлича клиенти. Основното му възражение било срещу практиката там да се съсредоточават държавни пари.

"Не бях съгласен с безконтролното увеличаване на парите на енергетиката в банката", посочи Весов.

Но нищо не последвало от тази докладна.

Той каза още, че и политиците, и ръководството на БНБ в лицето на Иван Искров, не са реагирали виждайки какви процеси текат в КТБ.

"Слушам г-н Искров и се чудя защо толкова години е в БНБ. Не мога да кажа, че БНБ е под политически контрол, мога да кажа, че някой не си е свършил работата", посочи Весов.