САЩ анулираха визата на Уилям Браудър, най-известния клиент на починалия в затвора руски адвокат Сергей Магнитски.

Новината съобщи в туитър самият Браудър.

"Не само че Путин ме вкара в списъка на Интерпол, но по същото време САЩ анулираха визата ми", написа той.

 

 

Веднага след това към американския президент Доналд Тръмп и Държавния департамент се обърна бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол. Той също писа в туитър:

"Това е възмутително, Доналд Тръмп, Държавен департамент, поправете веднага грешката. Не се присъединявайте към кампанията на Путин срещу Бил Браудър."

Вчера стана ясно, че Русия е внесла едностранно името на Браудър в базата на Интерпол за издирвани лица. Той е собственик на фонда Hermitage Capital. Интерпол отказваше да вкара името му в базата си, но Москва се възползва от "Вратичка" и го стори.

Вашингтон отне на Браудър статута на участник в програмата Global Entry, позволяваща по-лесно влизане в САЩ.

В Русия бизнесменът бе осъден на 9 години затвор задочно за укриване на данъци. Негов адвокат бе Сергей Магнитски, който бе арестуван и почина в затвора, вероятно заради изтезания и отказана медицинска помощ.

Заради смъртта на Сергей Магнитски първо САЩ, а по-късно и Канада приеха закони, носещи неговото име. Те предвиждат санкции срещу руски длъжностни лица, извършили тежки нарушения на човешките права.

САЩ бе приет и Глобалният закон "Магнитски", предвиждащ санкции срещу държавни чиновници от цял свят. Защита по този закон търси и българският банкер беглец Цветан Василев.

Наскоро и в България излезе книгата на Браудър "Заповед за арест", в която той разказва как властта в Русия е насочила цялата си мощ срещу него, един от най-големите инвеститори там, как са правени поредица от опити да бъдат откраднати негови фирми и инвестиции.