Летците от авиобаза "Граф Игнатиево" са отказали да летят тази сутрин. Това съобщи бТВ. Всички пилоти са обявили, че се чувстват несигурни да летят на своите МиГ-29 и така планираните тренировъчни полети са пропаднали.

От Министерството на отбраната потвърдиха, че са спрени полети в знак на несъгласие със състоянието на ВВС. Бойното дежурство по защита на въздушното пространство на България не е засегнато от случая.

Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов коментира, че "проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове". Представители на министерството ще се срещнат с летците, ще има и заседание при началника на отбраната.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков коментира неотдавна, че някои хора у нас работят за "приземяване" на бойната авиация. Според него заради скандалите около процедурата за закупуване на нов боен самолет "има негативни последствия по отношение на мотивацията на хората по авиационните формирования". Той се обяви за модернизацията на изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25, като посочи, че до приемане на въоръжение на нови машини трябва да има с какво нашите пилоти да изпълняват задачите си.

Преди дни изплува и нов неприятен казус около ВВС - оказа се, че доставените по договор за 70 млн. лв. двигатели, нужни за поддръжката на родните МиГ-29, са без нужните документи от Русия. Зам.-министър Запрянов подчерта, че въпросът с двигателите се решава (част от тях са ремонтирани и са дошли с копия на оригиналните си документи) и след монтажа им ще имаме още 3 боеспособни изтребителя - общо 10.

Запрянов, който е генерал от резерва, каза още, че двигателите са отремонтирани в завод, който е част от РСК-МиГ и проблемът с документацията ще бъде решен. Той добави, че скоро ще бъдат гласувани още пари за гориво и пилотите ще могат да увеличат летателните си часове.

Инвестиционният проект за купуване на нови изтребители трябва да бъде разгледан отново от парламента, след което пак да бъдат водени преговори с потенциалните доставчици. След подписване на междудържавен договор новият вид самолет може да бъде доставен до три години.